ABS sisteminin önemli parçalarından bir tanesi olan ABS sensörü nedir ve ne işe yarar sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca ABS sensörü arızası nasıl anlaşılır ve ABS sensörü arızası belirtileri nelerdir gibi sorulara yanıt arayacağız.
Yaklaşık 20 yıldan bu yana üretilen her otomobilde ABS fren sistemi mevcuttur. ABS, bir otomobilde güvenlik donanımları açısından belki de en önemlilerinden bir tanesidir. ABS olmayan araçların karıştığı kazalar ABS olanlara göre çok daha fazladır. Bu sebeple üreticiler ABS’yi araçlarda zorunlu hale getirmişlerdir. Ülkemizde 2010 yılından sonra satılan her araçta ABS olması yasal olarak zorunludur. ABS sistemi kilitlenmeyi önleyici fren sistemi anlamına gelmektedir. Yani sürücünün ani frenleme sırasında direksiyon hakimiyetini kaybetmesinin önüne geçer.
İlginizi Çekebilir: ABS Lambası Neden Yanar?
ABS Sistemi Nasıl Çalışır?
Aracınızda ABS yokken ani fren yaptığınızda tekerler kaymaya başlar. Buna kilitlenme veya kızaklama adı verilir. Tekerler kaymaya başladığı zaman aracınızın direksiyon hakimiyetini kaybetmişsizinizdir demektir. Ancak ABS fren sistemi olan araçlarda tekerler asla kilitlenmez. Ani fren yaptığınız zaman fren balataları diski sıkmak yerine saniyede 25-30 defa olacak şekilde sıkar bırakır. Böylelikle kızaklamaz ve ani fren sırasında direksiyon ile araca yön verebilirsiniz.
ABS Sensörü Nedir ve Ne İşe Yarar?
ABS sensörünün diğer tekerlek hız sensörüdür. Aracınızın ön tekerlerinde bulunmaktadır. Ani fren yaptığınız aman tekerlerin kızakladığını ancak aracın hala hareket ettiğini tespit eder. Durumu anlık olarak ABS beynine iletir. Böylelikle ECU, tekerlerin kaydığını düşünerek ABS sistemini devreye sokar. ABS sensörü arıza yaptığı zaman aracınızda bir çok belirti olur. ABS sisteminin çalışmamasının en büyük sebepleri arasında bu sensörün arıza yapması gelmektedir.
ABS Sensörü Arızası Belirtileri Nelerdir?
ABS sensörü arıza yaptığı zaman aracınızda bir çok belirti ortaya çıkar. Pek çok işi ABS sensörü arızası nasıl anlaşılır diye merak etmektedir. Çünkü diğer pek çok arıza ile karıştırılabilmektedir.
1- Motor Arıza Lambasının Yanması
Motor kontrol ünitesi (ECU) otomobilin tüm parçalarında bulunan sensörleri sürekli olarak takip eder. Bir hata gördüğü zaman sürücüye sensörlerden bir tanesinde arıza var diye haber vermek için gösterge tablosunda motor arıza lambasını yakar. (Ayrıca bkz: Motor Arıza Lambası Neden Yanar?)
2- ABS Lambasının Yanması
Motor çalışmadan önce kontağı akü açılacak kadar çevirdiğinizde abs lambasının bir kaç saniye kadar yanıp daha sonra sönmesi normaldir. Ancak motor çalıştıktan sonra ABS ışığının muhakkak sönmesi gerekir. Motor çalışırken ABS lambası yanmaya devam ediyorsanız sistem devre dışı demektir. Genel ABS sensörü arızası nedeniyle ABS ikaz lambası yanmaktadır.
3- Tekerlek Hız Sensörü Arıza Kodları
1996 yılından sonra üretilen otomobillerde OBD-2 arıza kodları adı verilen hata kodları yer almaktadır. Aracınızda motor arıza lambası yandığı zaman bilgisayara bağlattığınızda ilgili sensörle alakalı hata kodları vermektedir. ABS sensörü arıza yaptığı zaman P0500, P0501, P0502, P0503, C0040,C0041 ve C0042 arıza kodlarından bir veya daha fazlasını verecektir.
4- ABS’nin Çalışmaması
ABS sensörü arıza yaptığı zaman aracınızla ani fren yaptığınızda ABS sistemi devreye girmez. Eğer ani frenleme sırasında tekerlerin kaydığını yani kızakladığını görüyorsanız ABS sensörü arızalı olabilir. Bu durum ani frenleme sırasında direksiyon hakimitinin kaybolmasına neden olabilir.
Kaynak: reelbilgi.com