Otomatik camlara sahip arabalarda cam neden zor kapanır. Elektrikli cam yavaş yavaş çalışıyor sebebi nedir? Bu yazımızda araba camının neden zor kapandığı hakkında bilgi vereceğiz.
Gelişen otomobil teknolojisi ile birlikte sürücülerin işi çok fazla kolaylaşmaktadır. Bir düğmeye basarak tüm özellikler aktif edilebilmektedir. Bu bu yenilikler aracı kullanan ve yolculuk yapanların işini kolaylaştırmak için vardır. Eskiden arabanın camını açıp kapatabilmek için bir kol çevrilirdi. Ancak kol ağır olduğu için fazla güç harcanmasına neden olurdu. Ayrıca camı açıp kapatmak çok uzun zaman alıyordu. Özellikle 90’lı yıllarda oldukça popüler olmaya başlamıştır. Bir düğmeye bir kere basmak camın açılmasını ve kapanmasını sağlamaktadır.
İlginizi Çekebilir: Tıkalı Cam Suyu Fıskiyesi Nasıl Açılır?
Elektrikli Cam Nasıl Çalışır?
Camları açıp kapatırken kapı içlerinde bulunan düğmeye bastığınızda elektrik sinyali, kapı döşemesinin içinde bulunan motora gider. Motorun ucundaki kasnak krikoyu çevirmeye başlar. Böylelikle camlar yukarı ve aşağı inip çıkabilir. Otomatik camlar, cam düğmesi, cam krikosu ve cam motorundan oluşmaktadır. Açılıp kapanırken kesintisiz bir şekilde ve bir kaç saniye içinde açılıp kapanması gerekir.
Cam Neden Zor Kapanır?
Aracınızın cam düğmesine bastığınız zaman camın açılıp kapanması uzun zaman alıyorsa yani çok yavaş ise bir sorun var demektir. Ayrıca cam takılıyor olabilir. Bunların hepsi cam sisteminin arızalarıdır. Şimdi tek tek sebeplerine bakalım.
1- Cam Fitili Arasına Pislik Girmesi
Camların zor kapanmasına veya açılırken takılmasına neden olan en büyük etken cam fitili ile cam arasına pislik girmesidir. Özellikle toz fitil kenarında birikir. Üstüne yağmur yağdığı zaman aşağıya doğru kaymaya başlar. Bu durumda aracınızın camı fitil arasında sıkışır. Motorun gücü bu sıkışıklık nedeniyle yetmeyebilir. Sonuç olarak camlar açılıp kapatırken takılabilir veya yavaş çalışabilir.
2- Cam Motorunun Zayıflaması
Cam motoru elektrikli 12 voltluk enerji ile çalışmaktadır. Bir otomobilde en çok çalışan yardımcı bileşenlerden bir tanesidir. Zamanla gücü kaybeder. Genelde tam bozulmadan önce camı yavaş hareket ettirirler. Bu durumda aracınızın cam motorunu değiştirmeniz gerekecektir.
3- Cam Krikosunun Eskimesi
Cam krikosunun metal dişlileri barındırmaktadır. Zamanla dişli yağı özelliğini kaybeder ve kriko paslanmaya başlar. Motorun gücünün sıkışmasına neden olacağı için aracınızın camı zor açılıp kapanacaktır.
4- Elektrik Tesisatı Sorunları
Cam düğmesi ile motor arasında elektrik sinyalleri kablolar yardımıyla iletilir. Özellikle cam takılmasının en büyük sebebi kablolarda meydana gelen temassızlıktır. Cam kabloları dışarda durur ve fitil arasından üzerine su akabilir. Bu kabloların kısa devre yapmasına ve açılıp kapanırken takılmasına neden olabilir.
5- Camın Buz Tutması (Kışın)
Kış aylarında camların takılı kalması ve açılıp kapanmasının en büyük sebebi camların buz tutmasıdır. Ayrıca donan cam, sıkıştırdığı için camlar zor açılıp kapanabilir.
6- Cam Düğmesi Arızası
Cam düğmeleri bildiğimiz butonlardır. Altlarında elektrik anahtarları vardır. Ayrıca sürekli çalıştıkları için çabuk bozulurlar. Genelde tırnakları kırıldığı için arıza yaparlar. Özellikle cam açılıp kapanırken takılma varsa bu cam düğmelerinden olabilir.
Kaynak: reelbilgi.com