LPG’li otomobillerde sık görülen arızalardan bir tanesi olan benzinden gaza geçince titreme ve tekleme sebebi nedir? Benzinden gaza geçince tekleme neden olur? LPG’ye geçince teklemenin sebebi nedir gibi sorulara yanıt arayacağız.
Benzin fiyatlarının pahalı olması insanları LPG kiti taktırmaya itiyor. Otomobiller üretilirken motor ve bileşenleri benzine göre ayarlanır. Ancak araç sahipleri sonradan LPG taktırır. Karbüratörlü araçlar doğrudan LPG’de çalışırken, enjeksiyonlu motora sahip araçlar önce benzinde çalışır, motor 30 derece sıcaklığa geldiği zaman kendi otomatik olarak LPG’ye geçer. Normalde bunu sürücünün hissetmemesi lazım. Ayrıca benzinden LPG’ye geçince aracın çalışmasında hiç bir problem olmamalıdır.
İlginizi Çekebilir: Motor Arıza Lambası Neden Yanar?
Enjeksiyonlu Motor LPG Sistemi Nasıl Çalışır?
Enjeksiyonlu motora sahip aracınıza LPG taktırdığınız zaman bir çok sistem değişir. Aracınız önce benzinde çalışır. Bu sırada motor suyu sıcaklığı LPG beynine gelir. Burada sensör tarafından su sıcaklığı takip edilir. LPG beyninin görevi sıvı halde bulunan LPG’yi motor suyu sıcaklığı yardımıyla gaz haline dönüştürmektir. LPG ECU sistemi motor suyu 30° sıcaklığa geldiği zaman benzini keser ve motorun gaz ile çalışmasını sağlar. Bunun amacı hem motorun benzinsiz kalıp kuruması engellemek hem de sistemi doğru çalıştırmaktır. Arabanızın LPG’ye geçtiği zaman hiçbir tepki vermemesi gerekmektedir.
Araba LPG’ye Geçince Neden Tekleme ve Silkeleme Yapar?
Motorun teklemesi, titremesi veya silkeleme yapması bir parçanın doğru çalışmadığının göstergesidir. Eğer sorunu görmezden gelirseniz daha ileride LPG’ye geçince stop etme problemi ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple aracınızda LPG’ye geçtiği zaman tekleme yapmasının sebebini bulmak zorundasınız.
1- LPG Beyni (Regülatör) Arızası
LPG beyninin görevi depoda sıvı halde bulunan gazı, motor suyu sıcaklığını kullanarak gaz haline geçirmektir. İçerisinde diyafram adı verilen gaz ile motor suyunun birbirine karışmasını engelleyen duvar vardır. Bu diyafram kaçırdığı zaman su ile gaz karışır. Motora sulu gaz geldiği için tekleme yapar. LPG beyninin üstünde karlama olması, üstünün ısınmaması veya gaz kokusu gelmesi gibi problemlerin başlıca kaynağı LPG beyni arızasıdır.
2- LPG Enjektörlerinin Tıkanması veya Arıza Yapması
Sıralı sistem LPG’ye sahip araçlarda gazı yanma odasına aktarılmasını sağlayan LPG enjektörü adı verilen parçalar vardır. Bunların uçları çok ince olduğundan pislik geldiğinde tıkanabilir. Veya enjektörlerin kendisi arıza yapabilir. LPG’de tekleme yapmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi tıkalı enjektörlerdir.
3- LPG ECU’su Arızası
Sıralı sistem LPG takılmış arabalarda sistemi kontrol eden küçük bir bilgisayar olan ECU, arabanın gazda çalışmasını kontrol eder. Örneğin regülatör içinde bulunan suyun sıcaklığını tespit ederek, araca ne zaman gaza geçeceği hakkında komut verebilir. Ayrıca aracınıza gaz verdiğinizde motorun ihtiyacı olan gaz miktarını ECU belirler. Bu sistem arıza yaptığı zaman motorun ihtiyacı olan gaz gelmeyeceği için LPG’ye geçince tekleme olmasına neden olabilir. Aracınızı bilgisayara bağlayarak sistemi kontrol ettirmeniz gerekmektedir.
4- Kalitesiz Gaz Kullanmak
Piyasada onlarca markada LPG satan istasyonlar bulunuyor. Bunların arasında çok fazla fiyat farkı bulunabiliyor. Bazı kalitesiz gazların içerisinde olmaması gereken maddeler olabiliyor. Bunlar zamanla LPG sisteminde birikerek arıza yapmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak aracınız gaza geçtiği zaman tekleme ve silkeleme yapabilir.
5- Ateşleme Sistemi Arızası
LPG, benzine göre çok daha fazla sıcaklık üretir. Bujiler bu kadar yüksek sıcaklıkta olması gerekenden çok daha çabuk eskirler. Benzinle çalışan araçlarda bujiler 30 bin kilometrede bir değiştirilirken LPG’li araçlarda en fazla 20 bin kilometrede değiştirilmelidir. Bujilerin eskimesi LPG’ye geçince titreme ve tekleme yapmasına neden olabilir.
6- Motor Sensör Arızaları
Otomobil üreticileri motoru kontrol etmek için bir çok sensör kullanmışlardır. Bu sensörler aracın en verimli ve ekonomik şekilde çalışmasını sağlamaktadır. LPG takıldığı zaman sensörler olması gerektiğinden farklı sinyaller algılayabilir. Ayrıca LPG, motor ve bileşenlerinde bulunan sensörlerin çabuk arıza yapmasına neden olabilir. Aracınızın gösterge ekranında motor arıza lambası yanıyorsa ve LPG’den gaza geçince tekleme oluyorsa sensör arızasından şüphelenebilirsiniz.
Kaynak: reelbilgi.com