Ateşleme sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan buji uçlarında yağlanma neden olur? Buji başı neden yağlanır? Buji uçlarında yağlanma olmasının sebebi nedir? Kısaca buji uçlarında yağ olmasının nedenleri hakkında bilgi vereceğiz.
Motorun çalışması için hava yakıt karışımın tutuşması gerekmektedir. Bunun için ateşleme sistemi adı verilen bir sistem icat edilmiştir. Ateşleme sistemi buji, buji kablosu, distribütör ve bobin gibi bileşenlerden oluşmaktadır. Bujiler, sistemin en uç noktasındadır ve motorda bulunan karışımın tutuşması için ilk kıvılcımı oluşturur. Bujilerin muhakkak bakımlı olması gerekmektedir. Ayrıca motorda meydana gelebilecek arızalar da bujilerde değişikliklere neden olabilir. Bujilerin kontrolü aracın arızaları hakkında bilgi verebilir. Bunların başında da buji uçlarında yağlanma gelmektedir.
İlginizi Çekebilir: Radyatör Hortumu Neden Şişer?
Bujiler Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?
Benzinli motora sahip otomobillerde ateşleme yapılabilmesi için bir sisteme ihtiyaç vardır. Normal bir akünün voltaj değeri 12 V değerindedir. Şarj dinamosu ise 14 volt civarında elektrik üretir. Ancak bujilerin çalışması için 2.000 volta ihtiyaç vardır. Aküden veya alternatörden çıkan elektrik bobine gelir. Burada anlık olarak 2 ile 4 bin volt arasına çıkartılan elektrik distribütöre gelir. Distribütörde buji sayısına bölünen elektrik voltajı kablolar yardımıyla bujilere iletilir. Buji uçlarında gerçekleşen manyetik patlamalar kıvılcıma dönüşür ve aracınızda ateşleme sağlanmış olur. Buji uçları silindir yanma odasına baktığı için en çok hasar alan noktalardır.
Buji Uçları Neden Yağlanır?
Aracınızda bujileri değiştirirken mutlaka eski olanların yapısını kontrol etmeniz gerekir. Çünkü motorda meydana gelebilecek arızalar hakkında size bilgi verebilir. Özellikle motorun çalışmasında bir aksama olduğu zaman bujiler bundan etkilenecektir. Buji uçlarında yağ kalıntısı ve kararma görürseniz aracınızın motorunun yanma odasına yağ sızıyor demektir.
1- Segmanların Aşınması ve Kaçırması
Pistonlar alt tarafından yağ, üst tarafında ise hava/yakıt karışımı vardır. Pistonlar sürekli olarak yukarı aşağı hareket ettikleri için sürtünürler. Bu durumda aşınma eğilimi gösterirler. Üreticiler bunun önüne geçmek için motor yağı kullanmışlardır. Pistonlar aşağıya indiğinde motor yağına batar ve yukarı çıkar. Ancak yağın piston kenarlarından yukarı sızmaması için segman adı verilen bilezik benzeri halkalar vardır. Eğer segmanlar zamanla aşınırsa yanma odasına yağ sızmasına neden olur. Yanan yağ buji uçlarında yağ kalıntısı oluşmasına neden olacaktır.
2- Subap Contalarının Aşınmış Olması
Motorun üst kapağında emme ve egzoz subapları bulunmaktadır. Bunlar hareket halinde oldukları için sürekli yağlanırlar. Subap yağının aşağıya sızmaması için subap keçesi adı verilen contalar vardır. Bu contalar zamanla aşınır ve sızdırmaya başlarlar. Yanma odasına sızan yağ buji uçlarında yağlanma oluşmasına neden olacaktır. (Ayrıca bkz: Subap (Valf) Contasının Eskidiği Nasıl Anlaşılır?)
3- Üst Kapak Contasının Yanması
Silindir kapak contası motor üst kapağı ile blok arasında sızdırmazlık sağlayan parçadır. Yüksek hararete maruz kaldığında yanar ve su ile yağın birbirine karışmasına neden olur. Hatta yağın yanma odasına girmesine izin verir. Bunun sonucunda yakıt ile birlikte yağda yanar. Bunun sonucunda aracınızın buji uçlarında yağlanma olduğunu göreceksiniz.
Kaynak: reelbilgi.com