İtalyan otomobil üreticisi Fiat’ın bir dönem ülkemizde sattığı ve tartışan modeli Stilo’nun kronik sorunları nelerdir? Fiat Stilo kronik arızaları hangileridir? Fiat stilo çok arıza açan bir araba mı gibi sorulara yanıt arayacağız.
Fiat Türkiye’nin en çok satılan markalarından bir tanesidir. Genelde alt-orta sınıfa ait araçlar satmaktadır. Türkiye fabrikalarında ürettiği modeller ile İtalya fabrikasında ürettiği modeller arasında çok fazla fark vardır. Fiat’ın Golf’e rakip olarak ürettiği Stilo ülkemizde ilk olarak 2003 yılında satılmaya başlamıştır. Stilo, ilk çıktığı dönemde o kadar donanımlı bir otomobildi ki pek çok kişinin ilk defa duyduğu özellikleri bünyesinde barındırıyor. 2006 yılına kadar satılan Stilo, daha sonra yerini Bravo modeline bırakmıştır.
İlginizi Çekebilir: Fiat Stilo Arıza Lambaları
Fiat Stilo neredeyse her yerinde sensörler ve elektronik aksam bulunan arabadır. Bir otomobilde ne kadar çok özellik varsa o kadar çok arıza çıkarmaya meyillidir. Stilo’nun bugün rakiplerinden daha ucuza satılıyor olmasının en büyük sebebi kronik arızalarıdır. Çünkü çok narin elektrik tesisatına ve onlarca sensöre sahiptir. Ayrıca pek çok özellik olması aracı bir nevi kronik sorunlu hale getiriyor. Fiat Stilo kronik arızaları sıralaması yapmadan önce. Mevcut her araçta aşağıda sayılan sorunlar ortaya çıkacak diye bir kaide yok. Ancak kullanıcılarının genel olarak en çok karşılaştıkları arızalardır.
Fiat Stilo Kronik Arızaları ve Sorunları
Fiat Stilo dönemine göre en rahat, konforlu ve donanımlı otomobillerden bir tanesidir. Alınan araçlar garanti kapsamı dışında kaldıktan sonra sahipleri sanayide ustalara yaptırmaya başlamıştır. Bu ustalar araçtan çok fazla anlamadıkları için sorunlu ve arızalı hale getirmişlerdir. İşte Fiat Stilo’da en çok karşılaşılan kronik arızalar.
1- Klima Kompresöründen Ses Gelmesi
Fiat Stilo’da en çok karşılaşılan kronik arızalardan bir tanesi olan klima kompresöründen ses gelmesidir. Aracın klimasını açtığınız zaman genelde motor sesi dışında bir ses gelmemesi gerekir. Ancak Stilo’nun AC düğmesine basıp klima aktif edildiğinde takırtı şeklinde ses gelmekte. İnternette pek çok Stilo sahibi klima kompresörünün çok sesli çalıştığından şikayetçi.
2- Rölanti Dalgalanması
Stilo araçlarda MAF yani kütle hava akış metre sensörü diğer adıyla debimetre çok çabuk arıza yapıyor. Bu durum aracın motoru rölantide çalışırken titremesine ve dalgalanmasına neden oluyor.
3- Cam Tavan (Sky window) Su Kaçırması
Stilo araçlarının bazılarında Sky window adı verilen bir çeşit açılır cam tavan bulunuyor. Sunroof şeklindeki bu cam tavan contaları çabuk eskidiği için su kaçırıyor. Pek çok Stilo sahibi su sızıntısından bıktığı için cam tavanı iptal ettirme yoluna gidiyor.
4- Stilo Loose Connection Arızası
Fiat Stilo araçlarında yol bilgisayarı bulunmaktadır. Pek çok sürücünün başına gelen kronik arızalardan bir tanesi olan loose connection arızası aracın elektrik kablolarında gevşek bağlantı olduğunun tespit edilmesidir. Bir çok Stilo’nun yol bilgisayarında “loose connection” uyarısı çıkmaktadır.
5- İmmobilizer (Car Security) Arızası
Fiat Stilo’da immobilizer sistemi bulunmaktadır. Aracınızı çalınmalara karşı korumak için yapılmış özelliktir. Ancak Stilo’da yol bilgisayarında sürekli car security arıza lambası yanmaktadır. Bunun sebebi aracın immobilizer sisteminin hata vermesinden kaynaklanmaktadır. İşin kötü tarafı bazen aracın kapıları açılmaz veya araba çalışmaz hale gelebilir.
6- Boğaz Kelebeği Konum Sensörü Arızası
Stilo’nun motorunda aracın motora gaz verilmesini sağlayan boğaz kelebeği konum sensörü çok farklı konumlandırılmıştır. Bu sensörün görevi boğaz kelebeğinin açısını ECU’ya bildirmektir. Ancak bu sensör sürekli olarak arıza yaptığı için aracın rölantide veya normal çalışmasında sorunlar oluşmasına neden olmaktadır.
7- Fiat Stilo Motor Beyni (ECU) Arızası
Fiat Stilo’nun motor kontrol ünitesi yani ECU beyninde yüzlerce hata kodu programlıdır. Ancak Stilo’nun ECU yazılımı çok fazla hata verebilmektedir. Bu durum aracınızın sürekli beyin arızası çıkarmasına neden olabilir.
8- Fiat Stilo Motor Arıza Lambasının Yanması
Stilo çok fazla sensör içerdiği için bu sensörler çok arıza çıkarmaktadır. Bu arızaları sürücüye göstermek için gösterge panelinde motor arıza lambası yanacaktır. Aracınızı bilgisayara bağlayarak hangi arızaları verdiğini görmeniz için OBD-2 tarayıcısı ile diyagnostik taraması yaptırmanız gerekebilir. Pek çok Stilo sürekli motor arıza lambası yanar şekilde yollarda gitmektedir. Ayrıca LPG takıldığı zaman da bu ikaz işareti yanabilmektedir.
9- Şarj Dinamosu Arızası ve Akü Işığı Yakması
Stilo’da en çok karşılaşılan kronik arızalardan bir tanesi de aracın gösterge ekranında akü lambasının yanmasıdır. Şarj dinamosu zayıf kaldığı için aracınızda bu sorun meydana gelebilir. Bu durum Stilo’dan anlayan iyi bir ustanın alternatörü tamir etmesiyle düzelebilir. Ancak Stilo kullanıcıları akü ışığı arızasından sürekli şikâyetçilerdir.
10- Fiat Stilo Debriyaj Merkezi Patlatma ve Debriyaj Pedalı Takılı Kalması
Fiat Stilo’nun debriyaj pedalının hafif olması için iki adet debriyaj merkezi kullanılmaktadır. Bu merkezin görevi debriyaj pedalının konumuna göre hidrolik basınç uygulayarak aracın kavrama ve baskı sistemi ayarlamasıdır. Ancak debriyaj merkezinin hortum bağlantı noktalarında plastik conta kullanılmış. Bu contalar plastik olduğu zaman çabuk kırılabilir ve debriyaj merkezi patlamasına sebep olabilir. Debriyaj pedalı boşa çıkar yani altta takılı kalabilir.
11- Motor Takozunun Sürekli Kırılması
Stilo’da motor kaputunun altından sürekli olarak takırtı sesi gelir. Bunun sebebi motor kulaklarının çabuk aşınmasından dolayıdır. Motor takozu adı verilen bu lastik parçalar çabuk kopuyor ve motor kulaklarının şaseye vurmasına neden oluyor.
Kaynak: reelbilgi.com