Ford Focus 1 Kronik Arızaları ve Focus MK1 Kronik Sorunları

Türkiye’nin en çok satılan otomobil modellerinden bir tanesi olan Ford Focus 1 kronik arızaları nelerdir? Ford Focus MK1 kronik sorunları nedir? Kısaca Ford Focus 1 kasa kronik sorunları ve arızaları hakkında bilgi vereceğiz.

Ford, Amerikan malı bir otomobil markasıdır. Türkiye’de otomotiv endüstrisinin gelişmesine büyük katkıları olmuştur. Sadece otomobil değil, minibüs, hafif ticari, kamyon, TIR ve otobüs konusunda da Ford, Türkiye’nin lokomotif markalarından bir tanesidir. Ford, Türkiye’de otomotiv konusunda en çok yatırımı yapan marka diyebiliriz. Otomobil konusunda 1986 yılında Taunus ile Türkiye’de üretime başlayan Ford daha sonra Escort ve 1998 yılında ise Focus 1 kasa ile üretimlerini sürdürmüştür.

İlginizi Çekebilir: Peugeot 307 Kronik Arızaları ve Sorunları

Ford Focus MK1 diye adlandırılan Focus 1, 1998-2005 yılları arasında satılmış daha sonra yerini MK2 kasaya bırakmıştır. 2001 yılında makyajlanmış ve bir çok özellik eklenmiştir. Focus serisinin ilk modeli olduğu için bir kaç çözülmeyen ve çok kullanıcının karşılaştığı kronik arızaları vardır. Ford Focus 1 sahiplerinin en çok dert yakındığı arızalara ise kronik sorunlar denilir. Kronik arıza denildiği zaman her araçta muhakkak karşılaşılacak diye bir kaide yoktur. Ancak Focus 1 sahiplerinin en çok maruz kaldığı arızaları genel olarak aşağıda sıralıyoruz.

Ford Focus 1 Gösterge Paneli Uyarı ve İkaz İşaretleri
Ford Focus 1 Gösterge Paneli Uyarı ve İkaz İşaretleri

Ford Focus 1 Kronik Arızaları ve Sorunları

Biraz önce dediğimiz kronik arızalar her araçta olacak diye bir kural yoktur. Ancak Focus MK1 kasalarda kullanıcıların sürekli yoğun olarak şikayet ettiği arızalar vardır. Bunlar kullanıcı hatasından dolayı değil, üretim aşamasında meydana gelen eksiklikler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ford Focus 1‘de meydana gelen kronik arızalar ise şunlardır.

1- Geri Vitesin Zor Geçmesi

Ford Focus 1’in vites kolunda bulunan tamir takımı diye adlandırılan halkalarda geri vitese denk gelen halka ince yapılmıştır. Debriyaja sonuna kadar basmanıza rağmen geri vitese ayırma yapmayabiliyor. Bu sebeple bir kaç kez denemez gerekiyor. Bu araçta kullanıcıların en canını sıkan sorunlardan bir tanesi geri vitese zor geçme problemidir.

2- Klima Açınca Rölanti Dalgalanması

Focus MK1 üretildiği zaman kullanıcılar en çok klima açınca rölanti dalgalanması şikayeti ile servislere başvurmuştur. Kelebek boğazı AC düğmesine basıldığı zaman sensör nedeniyle rölantide aracın durmasını zorlaştırıyor. Hatta klima açınca düşen rölanti sebebiyle aracın yolda stop ettiği bile şikayetler arasındadır.

3- Hız Göstergesinin Bozulması

Herkesin bildiği gibi hız göstergesi aracın anlık süratini sürücüye gösteren ibredir. Tekerlek hız sensörleri yardımıyla hız göstergesi çalışır. Focus 1’de yolda giderken hız göstergesi aniden düşüp çıkabiliyor. Çünkü tekerlek hız sensörleri çabuk bozuluyor ve aracın hızının yanlış gösterilmesine neden olabiliyor.

4- Debriyaj Merkezi Patlatması

Focus 1’de debriyaj pedalının hafif olması için hidrolik debriyaj kullanılmaktadır. Fazla güç gerektirmeden baskı balatayı ayırma işlemini yapmaktadır. Debriyaj merkezi denilen bir pompa hidrolik yağını basınçlandırarak kolayca pedala basılmasını ve vites değiştirilmesini sağlar. Ancak Focus 1’de debriyaj merkezinden çıkan hortumların ucu çelik yerine plastikten yapılmıştır. Yüksek basınç oluştuğu için debriyaj merkezi bağlantısı patlayabiliyor. Bu durumda debriyaj pedalı boşa çıkıyor ve altta takılı kalıyor. Pek çok Ford Focus 1 sahibi bu kronik arıza yüzünden yolda kalmakta.

5- Arka Amortisörlerin Vurması

Ford’un yol tutuşunun çok iyi olduğunu herkes bilir. Bir aracın yol tutuşunun üstün olması için amortisörlerinin sert olması gerekmektedir. Focus 1 üstün yol tutuşuna sahiptir. Ancak arka amortisörleri çok sert olduğundan çukurlardan geçişlerde vurabiliyor. Bu durum aracın içinde çok yüksek ses çıkmasına neden oluyor. Focus 1 sahipleri arka amortisörlerin vurmasından oldukça şikayet ediyorlar.

6- Çamurluk Ağızlarının Çabuk Çürümesi

Ford, kaporta olarak sağlam arabalar üretse de özellikle 1998-2001 yılları arasında üretilen makyajsız kasa versiyonlarında çamurluk ağızları çabuk çürüyor ve paslanıyor. Burada kullanılan boya çabuk atıyor ve suyla temas eden kaporta aracın çürümesine neden oluyor. Pek çok Focus MK1’in çamurluk ağızlarında paslanma görmenizin sebebi budur.

7- Motor Soğukken Yüksek Devirde Çalışması

Özellikle kışın soğuk havalarda aracı çalıştırdığınız zaman bir miktar yüksek devirde çalışıp sonra düzelmesi normaldir. Ancak Focus MK1 kasada bu durum biraz abartılı olmuş. Motor soğukken ilk çalıştırmadan 2 bin devire kadar çıkıyor. Bu da motorun bağırmasına neden oluyor. Boğaz kelebeği ve yazılım ayarıyla düzelebilen sorundur. Ancak fabrika çıkışı olarak bu şekilde geldiğinden Focus 1 sahipleri bunu kronik arıza olarak adlandırıyor.

8- Motor Arıza Lambası

Focus Mk1 çok fazla sensör içeren modeldir. Araçta motor kontrol ünitesi yani ECU bulunmaktadır. Bu sensörler motor ve bileşenlerinde yer alan parçaları kontrol eder ve ECU’ye elektrik sinyali iletir. Focus’da özellikle oksijen ve MAF sensörü çok çabuk arıza yapabilmektedir. Bu durum aracın gösterge panelinde motor arıza ışığının yanmasına neden oluyor. Aracınızı bilgisayara bağlatıp hangi OBD-2 hata kodlarını verdiğini bulup, ilgili sensörleri değiştirerek motor arıza lambasını söndürmelisiniz.

Kaynak: reelbilgi.com

Yorum yapın

error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.