Fren Pedalı Neden Altta ve Dipte Kavrar? - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arızalar
  4. »
  5. Fren Pedalı Neden Altta ve Dipte Kavrar?

Fren Pedalı Neden Altta ve Dipte Kavrar?

admin admin - - 5 dk okuma süresi
94 0

Aracınızın fren pedalına bastığınızda çok aşağıya gidiyor ve altta tutuyorsa sebebi nedir? Fren pedalının dipte kavramasının nedeni nedir gibi sorulara yanıt arayacağız.

Otomobillerin hızlanmak kadar yavaşlama ihtiyacı da bulunmaktadır. Bunu sağlayan ise fren sistemidir. Üretilen her otomobilde frenleme mekanizması mevcuttur. Fren sistemi bakımlarının en aksatılmaması gereken bileşendir. Çünkü güvenlik konusunda en önemli rolü oynarlar. Aracınızla hareket halindeki iken ortada bulunan pedal fren pedalıdır. Ayağınızla yaptığını baskı kadar aracınızın yavaşlama hızı artar. Fren pedalının asla tam dibe kadar inmemesi gerekir. Eğer aracınızın fren pedalının eskiye göre daha alta indiğini fark ediyorsanız kesinlikle aracınızı bir fren ustasına göstermeniz gerekiyor.

Fren Servosu (Westinghouse) ve Fren Merkezi
Fren Servosu (Westinghouse) ve Fren Merkezi

İlginizi Çekebilir: Frene Basınca Direksiyon Neden Titrer?

Fren Sistemi Nasıl Çalışır?

Fren pedalına uyguladığınız baskı bir tondan daha ağır arabayı durmaya yetmez. Bunun için üreticiler hidrolik gücünden yararlanmaktadır. Fren pedalına uyguladığınız baskı westinghouse adı verilen sistem tarafından yaklaşık yüz katına çıkartılır. Burada oluşan vakumla fren merkezi hidrolik yağını sıkıştırır ve fren hortumlarına doğru iter. Daha sonra kaliperlere gelen basınçlı yağ sayesinde balatalar fren disklerini sıkmaya başlar. Siz pedala basarken muhakkak altta ayağınızı iten bir basınç olur. Fren pedalı en dipte olmamalıdır. Bu durum aracınızın fren sisteminin arıza yaptığının belirtisidir. Peki ya fren pedalı neden en dibe iner. Fren pedalının altta kavramasının sebebi nedir. Şimdi gelin bu sorulara yanıt arayalım.

Fren Diski ve Fren Kaliperi
Fren Diski ve Fren Kaliperi

Fren Pedalı Neden En Dipte Kavrar?

Fren pedalı size karşı direnç uygular. Böylelikle ani yavaşlamak ve durmak istediğinizde ayağınızla yaptığını baskı ölçülür. Ancak dibe kadar iniyorsa frenlerde ciddi sorun var demektir.

1- Fren Merkezi Arızası

Aracınızda hidrolik yağını basınçlandıran fren merkezi adı verilen sistem vardır. Bu merkez hidrolik yağını küçük kanallardan geçirerek basınçlandırır. Eğer merkez bozulursa istenilen basıncı sağlayamaz. Sonuç olarak eskiye göre fren pedalının daha dipte kavradığını görürsünüz.

2- Fren Hortumlarında Kaçak Olması

Fren merkezinden çıkan basınçlı fren hidrolik yağı hortumlar yardımıyla gönderilir. Bu hortumlar zamanla çatlayabilir veya yağ kaçırabilir. Basınç kaybına neden olduğu için aracınızın fren pedalının daha dipte tutmasına neden olur.

3- Fren Kaliperi Arızası

Fren kaliplerleri basınçlı yağı karşılayan ve fren diskinin üstünde balataların bağlı olduğu parçadır. Kalipler içine basınçlı yağ gelmektedir. Arıza yaptığı zaman hidrolik kaybına neden olacağından fren pedalının altta kavramasına neden olacaktır.

4- Fren Servosu (Westinghouse) Arızası

Aracınızın kaputunun altında yuvarlak ve üstünde fren merkezinin olduğu parçadır. Pedalının konumunu vakumlandıran parçadır. Ayrıca fren pedalını size doğru iten sistemdir. Fren servosu veya westinghouse adı verilen bu parça arıza yaptığında pedal daha altta tutacaktır.

5- Fren Hidrolik Yağının Azalması

Fren sistemi içerisinde dolaşan ATF cinsinden numaralandıran sıvıya verilen addır. Basınç uygulanırken bu yağ kullanılır. Aracınızın fren yağı herhangi bir kaçak ve sızıntı nedeniyle azalırsa fren pedalı aşağıdan kavramaya başlayacaktır.

6- Fren Hidrolik Yağının Eskimesi

Fren hidrolik yağının ortalama 60-70 bin kilometre kadar ömrü vardır. Bu süre dolduğu zaman muhakkak değiştirilmesi gerekir. Eskidiğinde veya zamanında değiştirilmediğinde yağ özelliğini kaybeder ve su gibi bir hal alır. Bu durumda basınç kaybına neden olacağından fren pedalı altta kavrayacaktır.

Kaynak: reelbilgi.com

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir