Otomobilinizde giderken fren pedalına bastığınızda kesinlikle titreme ve silkeleme gibi şeyler olmaması gerekir. Peki ya fren pedalına basınca direksiyon neden titrer? Frene basınca direksiyon ve fren pedalı titremesinin sebebi nedir gibi sorulara yanıt arayacağız.
Otomobillerin ilerlemek kadar durmakta ihtiyacıdır. Arabayı hızlandıran motor sistemi iken yavaşlatan ise fren sistemidir. Aracınızda fren sisteminin çok sıkı kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca bakımlarının aksatılmaması ve en ufak arızada bile tamir edilmesi gerekmektedir. Fren sistemi arızalarından bir tanesi olan pedala basınca titreme ihmal edildiği zaman daha büyük sorunlara yol açabilmektedir. Bunun neden olduğunu kavramak için fren sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmelisiniz.
İlginizi Çekebilir: Radyatör Neden Su Kaçırır?
Otomobil Fren Sistemi Nasıl Çalışır?
Aracınızla yolda giderken yavaşlamak veya durmak için fren pedalına baskı uyguladığınızda, pedalın konumuna göre kaputunun hemen altında bulunan fren merkezine baskı gelir. Ancak kas kuvveti bir aracı yavaşlatmak için yeterli değildir. Bunun için westinghouse adı verilen parça vakum oluşturur ve baskı gücünü 200 kata kadar artırır. Fren merkezinde bulunan hidrolik yağı bu büyük basınçla birlikte yapı hortumlar yardımıyla tekerlerde bulunan fren kaliperlerine doğru iter. Kaliper üstünde bulunan balatalar, tekerle birlikte dönen diskleri sıkar. Bu sayede aracınızın yavaşlaması sağlanmış olur. Frene bastığınız zaman kesinlikle bir titreme veya silkeleme olmaması gerekir.
Frene Basınca Direksiyon ve Fren Pedalı Neden Titrer?
Özellikle yokuş aşağı inerken fren pedalına bastığınızda aracın titrediğini hissediyorsanız sistemde arıza var demektir. Özellikle direksiyon titremesi ve fren pedalı titremesi bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergesidir.
1- Fren Diskinin Eğilmesi
Fren diskleri sürekli olarak balatalarla sürtünme halindedir. Özellikle uzun sürüşler sırasında çok fazla ısınmaktadır. Aynaya benzeyen fren diski çok ısındığı zaman bir anda su ile temas ederse fizik kuralları gereği düzensiz olarak daralır. Bunun sonucunda fren diski yamulmuş olur. Frene bastığınızda balatalar bu yamukluğa denk geldiğinde titreme yapacaktır. Daha fazla görmezden gelirseniz diskler kırılabilir. Fren diski eğilmesi sanayide tornacıda düzeltilebiliyor. Ancak bu işlem diskin incelmesine neden olmaktır. Bu sebeple değiştirilmesi güvenlik açısından önemlidir. Frene basınca direksiyon ve pedal titremesi yapmasının en büyük sebebi diskin eğilmiş olmasıdır.
2- Rot Kolu ve Rot Başı Arızaları
Aracınızda direksiyon hareketlerini tekerlere ileten rot kolu ve rot başı denilen çubuklar yerine getirir. Eğer bunlar arıza yaparsa boşluk oluşmasına neden olur. Frene bastığınızda hem küt diye vurma sesi gelmesine hem de titreme yapmasına neden olacaktır.
3- Patlak Amortisörler
Aracınızın tekerlerinin sürekli olarak yere temas etmesi sağlayan parçalardır. Ayrıca yolda bulunan engebelerin aracın içine en az şekilde hissedilmesini sağlarlar. Aracınızın ön amortisörleri patladığı zaman esnemeyecek ve frene bastığınız zaman titreme yapmasına neden olacaktır.
4- Fren Balatalarının Düzensiz Aşınması
Balatalar metal tozunun sıkıştırılması ile yapılmış parçalardır. Diske tüm yüzeyinin aynı anda temas etmesi gerekir. Eğer bir tarafı çok aşınır ve bir tarafı fazla kalırsa frene bastığınızda titreme yapmasına neden olacaktır.
5- Fren Kaliperi Arızası
Fren kaliperleri fren merkezinden gelen basınçlı yağı sıkıştırmakla görevlidir. Kalipler yüksek basınç altında çalışırlar. Arıza yaptıkları zaman titreme yapmasına neden olabilirler.
6- Fren Hortumlarında Sızıntı ve Kaçak
Fren hortumları çok yüksek basınçlı yağı içinden geçirirler. Fren hortumu eskidiği zaman yağ kaçağına neden olabilir. Basınç kaybı frene basıldığı zaman titreme yapmasına sebep olabilir.
Kaynak: reelbilgi.com