Pek çok otomobilin gösterge ekranında bulunan stop ikaz yazısı neden yanar? Aracın gösterge panelinde kırmızı stop uyarısı yazmasının sebebi nedir? Stop uyarı lambası yandığı zaman ne yapılmalıdır. Kısaca stop arıza lambasının yanması ve önemi hakkında bilgi vereceğiz.
Bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle birlikte otomobillerde motor bileşenleri artık motor kontrol ünitesi adı verilen bir sistem ile kontrol edilmektedir. ECU adı verilen bu sistem aracın motor, şanzıman ve elektronik aksam parçalarını sürekli olarak izler. Herhangi bir arıza veya olumsuzluk görürse sürücüye bilgi vermek için gösterge panelinde bazı işaretler yanar. Bu işaretlerden bazıları arıza lambası iken bazıları uyarı ve ikaz işaretleridir. Kırmızı renkte olanlar ciddi işaretlerdir. Turuncu ve sarı uyarı işaretleri çok ciddi olmasa da yine de olumsuz bir durum olduğu gösterir. Yeşil renkli uyarı ışıkları ise bir donanımın aktif edildiğini göstermektedir.
İlginizi Çekebilir: Motor Arıza Lambası Neden Yanar?
Gösterge Ekranında Stop Işığı Neden Yanar?
Pek çok otomobilin gösterge ekranının tam ortasında “STOP” yazısı vardır. Aracınızın motoru çalışmazken yani akü açılacak kadar kontak çevrildiğinde yanması normaldir. Ancak motor çalıştıktan sonra muhakkak sönük olması gerekmektedir. Eğer aracınız çalışırken kırmızı renkli stop uyarı ışığının yandığını veya yanıp söndüğünü görüyorsanız aracınızın hemen müsait bir yere çekip motoru durdurun. Stop ikaz lambasının yanmasının sebebi aracın motor, fren sistemi, şanzıman ve diğer hayati parçalarında ciddi bir arıza algılandığı anlamına gelir. Bu ışığı görmezden gelirseniz bir sistem çalışmayacağı için ciddi kazalar ile karşılaşabilirsiniz. Veya aracınızın mekanik sistemi önemli hasarlar alabilir. Örneğin fren hidrolik yağı eksildiği zaman stop uyarı lambası yanabiliyor. Veya motor yağsız kaldığı zaman hasar almaması için sizi uyarmak amacıyla stop ikaz lambası yanabilir.
Stop Uyarı Lambası Yandığı Zaman Ne Yapılmalıdır?
Aracınızı kullanırken ekranda kırmızı renkli stop yazısının yanıp söndüğünü veya yandığını görüyorsanız hemen motoru durdurun. Kaputu açarak fren hidrolik yağını, motor yağını veya aracın hararet yapıp yapmadığını kontrol edin. Daha sonra aracınızı bir servise götürün. Ustanız burada bilgisayar ile arıza kodları taraması yapacaktır. Stop ikaz lambasının yanmasına sebep olan arızanın bulunması gerekmektedir.
Kaynak: reelbilgi.com