Sürücülerin merak ettiği sorulardan bir tanesi olan hararet ibresi neden yükselmez ve altta kalır. Hararet göstergesi neden düşer? Bu yazımızda hararet ibresinin yükselmemesi ve yolda giderken düşmesinin sebeplerine bakacağız.
Araçların gösterge ekranında pek çok ibre vardır. Bunlardan bazıları aracın hızı ve devri hakkında bilgi verirken bazıları ise motor durumu hakkında bilgi verirler. Örneğin yakıt göstergesi aracın yakıt deposunda kalan yakıt miktarını göstermektedir. Ancak gösterge panelindeki en önemli gösterge olan hararet ibresi sürüş sırasında sürekli olarak kontrol edilmelidir. Hararet ibresinin sürüş sırasında mutlaka 90 derece civarında kalması gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir: Hararet Lambası Neden Yanar ve Nasıl Söndürülür?
Hararet İbresi Nedir ve Nasıl Çalışır?
Hararet ibresinin çalışması için verileri hararet müşürü veya motor suyu sıcaklık sensörü adı verilen bir parçadan almaktadır. Aracınızın motoru ilk çalıştığı andan itibaren içerisinde yüksek miktarda yanma meydana gelir. Bu yanma sonucu ortaya çıkan sıcaklık motor soğutma sistemi tarafından soğutulur. Radyatörde soğutulan su tekrar motora gönderilir. Motor sıcaklığının araba ne kadar çalışırsa çalışsın 90° C civarında olması gerekir. Eğer 95° üstüne çıkarsa aracınız hararet yapıyor demektir. Bir aracın hararet yapmaya başladığı sürücüye hararet ibresi sayesinde gösterilir. Motorun aşırı ısınması kadar soğuk olmasının da zararları vardır. Soğuk motor her zaman çok daha fazla aşınır. Ayrıca yakıt tüketimi artar. Aracınızın motoru yeteri kadar ısınmazsa kaloriferde ısınmayacağı için kışın zorluklar yaşayabilirsiniz. Bu sebeple doğru çalışan bir motorda hararet ibresinin sürekli ortada durması gerekmektedir.
Hararet İbresi Neden Yükselmez ve Yolda Giderken Düşer?
Hararet göstergesinin sabit durmaması motor açısından ciddi sorunlara yol açabilir. Ancak şu kesinlikle ayırt edilmelidir. Hararet ibresi hiç mi yükselmiyor veya dururken yükseliyor, yolda giderken düşüyor mu? Bunların ayrımına vardıktan sonra hararet ibresi düşmesi sebeplerine bakalım.
1- Termostatın Açık Kalması
Termostatın ana görevi motor sıcaklığını sabit tutmaktır. Motor içerisindeki su sıcaklığı 90 dereceye geldiği zaman termostat açılır ve suyu soğutulmak üzere radyatöre gönderir. Termostat içinde mum benzeri bir madde vardır. Ayarlı olan sıcaklığa geldiği zaman bu mum erir ve valfin yukarı çıkmasını sağlar. Böylelikle motor içerisinde radyatöre doğru su akışı olur. Eğer termostat açık konumda takılı kaldıysa aracınızın motoru ısınmayacaktır. Eğer aracınız hareket etmezden hararet normale geliyor ama yola çıkınca düşüyorsa termostat arızalı demektir.
2- Fanın Sürekli Çalışması
Fanın motor sıcaklığı 90 dereceye geldiği zaman açılması gerekmektedir. Ancak elektriksel veya sensör arızaları fan motorunun sürekli çalışmasına neden olabilir. Bu durumda motor suyu hep soğuk kalacağından hararet ibresi hiç yükselmeyecektir.
3- Fan Müşürü Arızası
Fan müşürünün görevi aracın fan motorunun, su sıcaklığı derecesine göre çalıştırmaktır. Bir nevi suyun sıcaklığına göre fan motoruna çalışma komutu veren anahtardır. Eğer fan müşürü arıza yaparsa fan motorunun sürekli çalışmasına neden olabilir. Bu durum motorun ısınmamasına ve hararet göstergesinin düşmesine neden olacaktır.
4- Hararet Müşürü Arızası
Hararet müşürü motor bloğunun üstünde yer almaktadır. Görevi motor içerisinde suyun sıcaklığını ölçerek hararet göstergesinin çalıştırmaktır. Eğer hararet müşürü bozulursa motor suyu sıcaklığını algılayamaz. Motor sıcak olmasına rağmen soğuk gibi veri gönderebilir.
Kaynak: reelbilgi.com