Hyundai İ20 Arıza Lambaları Anlamı | İ20 Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arıza Lambaları
  4. »
  5. Hyundai İ20 Arıza Lambaları Anlamı | İ20 Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Hyundai İ20 Arıza Lambaları Anlamı | İ20 Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Meu Meu - - 23 dk okuma süresi
58 0

Güney Koreli Hyundai’nin B segmenti otomobil modeli Hyundai İ20 Gösterge işaretleri neler? İ20 arıza lambaları, uyarı ve ikaz ışıkları ne anlama geliyor? Hyundai İ20 gösterge arıza işaretleri, ikaz ve uyarı sembolleri neden yanar ve ekrandan nasıl silinir sorularına tanıt vereceğiz.

Hyundai İ20 Arıza Lambaları
Hyundai İ20 Arıza Lambaları

Asyalı taşıt üreticisi Hyundai’nin modern tasarımlı, konforlu ve yakıt ekonomisine sahip modeli Hyundai İ20, kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilen kompakt bir otomobil modeli olarak karşımıza çıkıyor. 2008 yılında tasarlanıp piyasaya sunulan İ20, Hyundai Getz modelinin yerine tasarlanmıştır. Üretildiği ilk yıllardan sonra zamanlı çeşitli değişikler içeren kasa tipi ve donanım çeşitleri ile kadınlar ve genç sürücüleri etkilemeyi başarmıştır. 2014 yılında tümü ile yenilenmiş ve günümüzün gereksinimlerini karşılayabilecek özellikler ile donatılmıştır.

Hyundai İ20 Gösterge Uyarı ve İkaz Işıkları
Hyundai İ20 Gösterge Uyarı ve İkaz Işıkları

İlginizi Çekebilir: Hyundai i10 Arıza Lambaları

1.0, 1.2 ve 1.4 litre motor hacimli versiyonları üretilen Hyundai İ20, Elite Smart, Jump, Star, Style, Style Design, Style Limited Edition, Style Plus, Select, Sense, Team, Tune ve daha bir çok donanım çeşitleri ile müşterilerinin beğenisine arz edilmiştir. Hatchback kasa tipi oldukça beğenilmiş ve ülkemizde uzun bir süre en çok satanlar listesinde ilk sıralarda yerini almıştır. Küçük ölçekli hatchback pazarında açık ara önde olduğu ulaştığı satış rakamlarından anlaşılıyor. Belirli bir yıldan itibaren Türkiye’de üretimi yapılan Hyundai İ20, sürücü adaylarının direksiyon eğitimi için ideal bir model olarak tercih ediliyor.

Hyundai İ20 İç Görünüm
Hyundai İ20 İç Görünüm

Hyundai İ20 Arıza Lambaları Anlamı | İ20 Gösterge uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

İ20 Active, İ20 Troy ve İ20 N kasa ve donanım çeşitleri de yine İ20 ismi ile ülkemizde kullanılmaya devam ediyor. Küçük ama kullanışlı bir otomobil modeli olan Hyundai İ20, ülkemizde üretilmesinin avantajlarını hissettirmektedir. Yedek parçaya erişim ve arıza onarımı konularında oldukça sorunsuzdur. Dizel ve benzinli motor alternatiflerine ek olarak piyasaya yeni çıkan elektrikli modelleri yaygın olarak kullanıcı bulacak gibi görünüyor. Otomatik ve manuel şanzımanlı alternatiflerde tercih alıcıya bırakılmıştır.

Hyundai İ20 Gösterge Paneli
Hyundai İ20 Gösterge Paneli

Hyundai İ20 otomobillerde oluşan arıza ve hataları sürücüye bildiren arıza lambaları ve uyarı sembolleri vardır. Modele, motor çeşidine ve pazar isteklerine göre değişiklik gösterebilen Hyundai İ20 arıza lambaları, uyarı ve ikaz ışıkları ne anlama gelir? İ20 gösterge işaretleri neden yanar ve ekrandan nasıl silinir sorularının detaylı cevabına göz atalım.

1- Hyundai İ20 Airbag Arıza Lambası Anlamı

Hava yastıkları Hyundai i20 otomobillerin donanım paketine göre birçok yere konumlandırılmıştır. Kaza anında açılan hava yastıkları alınabilecek ciddi darbeleri engelleyebilir. Airbag sensör arızası, ön gergi makarası sorunları, emniyet kemeri sisteminde oluşan aksaklıklar ve diğer elektrik kaynaklı sorunlar neticesinde airbag özelliği çalışamıyor ise gösterge ekranda kırmızı renkli airbag arıza lambası yanar. Güvenlik önlemi açısından önemli bir yere sahip hava yastıkları, kaza anında ölümle sonuçlanan durumların büyük oranda önüne geçebilir. Bu sebeple aracınızın ekran panelinde airbag arıza ışığı yanıyor ise tamiri için yetkili servise giderek gerekli aksiyonu almanız gerekir.


2- İ20 Emniyet Kemeri Uyarı Lambası Anlamı

Basit bir güvenlik önlemi olarak tasarlanan emniyet kemerleri araç hareket etmeden araç içerisinde herkesin muhakkak kullanması gereken bir donanımdır. Yasal olarak kullanmak zorunda olan emniyet kemeri takılmadığında gösterge ekranında emniyet kemeri ikaz ışığı yanar. Hyundai i20 otomobillerin modellerinde hangi yolcunun kemeri takmadığını gösteren ilave bir sembolle ekranda görülür. Ağırlık sensörleri koltuğu dolu algıladığında ilgili koltukla alakalı bölümde emniyet kemerinin takılmadığı görülür. Araç içerisindeki herkes emniyet kemerini düzgün biçimde taktığında ekrandaki işaret kendiliğinden kaybolmuş olur.


3- Hyundai İ20 Fren Hidrolik Seviyesi İkaz Işığı Anlamı

Fren sisteminin olmazsa olmazları arasında yer alan hidrolik, aracın fren yapabilmesi için balataları fren merkezleri aracılığıyla sıkıştırmaya yarar. Fren hortumlarında, merkezlerde ve hidrolik kabında oluşan deformasyon sonucu fren hidrolik yağı eksilebiliyor. Bu olumsuz durum karşısında sorun algılayan sensörler gösterge ekranında fren hidrolik seviyesi ikaz lambası yakarak sürücüye çok kritik bir bilgilendirme yapar. Özellikle araç hareket halindeyken bu lamba yanıyorsa araç durdurulmalı ve uygun fren hidrolik yağı eklenmelidir. Normal şartlarda kolayca eksilmeyen hidrolik seviyesi kaçak sebebiyle eksikliğe maruz kalmış ise otomobili kontrollü bir biçimde fren tamir işlerinde uzman bir atölyede kontrol ettirmeniz ve eksikliğe neden olan arızanın tamirini yaptırmanız gerekir.


4- Hyundai İ20 ABS Lambası Anlamı

Fren mesafesini kısaltıp, direksiyon hakimiyetini olabildiğince arttıran kilitlenmeyi önleyici fren özelliği ABS, özellikle ani fren anlarında otomatik olarak aktif edilir. ABS özelliğinde meydana gelen yazılım hataları, ventil arızaları, sensör problemleri, hidrolik yağ eksikliği ve diğer arızalar neticesinde şoföre bilgi vermek için gösterge panelinde ABS lambası yakılmaktadır. Tren güvenliği için önemli bir arıza olan ABS arıza ışığı ekranda görülürken otomobil kullanmaya devam etmek bir takım güçlükler içerebilir. ABS ışığı yandıktan sonra araç üreticileri tarafından zaman kaybetmeden yetki ile servise gidilerek tamir konusunda gerekli işlemlerin yapılması tavsiye edilmektedir.


5- Hyundai İ20 Hidrolik Direksiyon Arıza İşareti Anlamı

Hyundai i20 otomobillerin büyük çoğunluğunda elektrik destekli hidrolik direksiyon özelliği yer alıyor. Direksiyon power’ı verilen elektrikli pompa, daha kolay manevra ve Park işlemleri yapabilmeyi sağlamaktadır. Elektrikli pompa arızası, sensör sorunu, hidrolik eksikliği ve mafsal sıkıntılarından kaynaklı bir sorun yaşanırsa araç manevra yaparken zorlanabilir veya uğultulu bir ses çıkartabilir. Bu olaylar gerçekleşirken ekran panelinde hidrolik direksiyon arıza lambası yanacaktır.

Arızanın giderilmesi için öncelikle sürücü hidrolik seviyesini kontrol etmeli ve eksiklik varsa tamamlamalıdır. Eksiklik olması anormal bir durum olduğu için kaçağa sebep olan nedenler araştırılmalıdır. Ayrıca sorun hidrolik eksikliğinden kaynaklanmıyorsa aracınızı daha konforlu kullanmak adına tamiri için yetkili servise başvurabilirsiniz.


6- İ20 Motor Arıza Lambası Anlamı

Motor kontrol ünitesi tarafından otomobilin birçok yerine yerleştirilen sensörler taşıtta oluşan ağızda ve hataları tespit edebiliyoruz. 1 ile 5 V arasındaki elektrik akımı verilen sensörlerdeki akım miktarındaki değişim bir parça veya sistemdeki arızanın tespit edilmesine yardımcı oluyor. Motor kontrol ünitesi bu geri dönüş işleminin sağlanamadığı bu durumda ilgili parça ile alakalı ya da sistem sen sorunla ilgili gösterge ekranda arıza veya uyarı lambası yapmak suretiyle ilgilendirme yapar. Aracın egzoz sistemi ile alakalı, yakıt veya buji sorunlarında yanan arıza lambasının adı motor arıza ışığı olarak bilinir.

Motor diyagnostik arızası olarak ta bilinen arıza, oksijen (lambda), maf ve map sensör hatalarında çoğunlukla sarı renkli motor arıza lambası yanmaktadır. Bu arıza ışığının neden yandığını tespit etmek için aracı kaliteli bir servise götürerek bilgisayara bağlatmanız gerekiyor. Bilgisayarda tespit eden hata koduna karşılık gelen arıza tamir edildiğinde ustanız gösterge ekranındaydı görünen motor arıza ışığı bilgisayardan silecektir.


7- Hyundai İ20 Akü Işığı Anlamı

Elektrik deposu olarak görülen aküler şarj dinamosu tarafından motor çalıştıkça şarj edilir ve daha sonra kullanılmak üzere elektrik saklama işlemi ile görevlidir. Şarj dinamosu arızası, akü kullanım ömrünün bitmesi, V kayışı gevşemesi ya da kopması ve çeşitli elektrik kaynaklı arızalara bağlı olarak akü şarj olmuyorsa gösterge panelinde akü lambası yanar. Akünün bir sebeple doldurulamadığını gösteren akü şarj ışığı, araç hareket halindeyken görülüyorsa hiç beklenilmeden oto elektrik servisinin yolu tutulmalıdır. Burada yapılacak ölçümler arızanın sebebinin kesin olarak bulunmasına yardımcı olabilir. Şarj sistemi arızaları tamire gerçekleştikten sonra ekran panelindeki akü şarj ışığı başka bir işleme gerek kalmadan ortadan kalkar.


8- İ20 Yağ Lambası Anlamı

Motor yatağı, pistonlar ve diğer metal bileşenler aracın motoru çalıştıktan sonra yağlanmaya başlar. Motor yağı eksikse, ya kullanın ömrü bitmişse, yağ pompası ve sensörü arızalanmışsa motor yağlama işleminde sorun olduğunu gösteren kırmızı renkli motor yağ ışığı yanar. Bu ışık normalde araç çalıştırmadan önce direk yanmaya başlar ve motor hareket ettikten sonra kendiliğinden ekrandan silinir. Özellikle aracı kullanırken gösterge panelinde yağ lambası görünüyorsa araç ivedilikle durdurulmalı ve motor stop edilmelidir.

Motorun soğuyup içerisindeki yağın kartere süzülmesini bekledikten sonra yağ çubuğunu çekerek yağ seviyesi ölçümü yapılmalıdır. Eksiklik varsa uygun motor yağı eklenerek eksik olan kısım tamamlanmalıdır. Kullanıcı motor yağı eklemesine rağmen ekran panelinde yağ basınç lambasını yanar halde görüyorsa aracı kullanmadan yetkili servisten yardım istemedi ve mümkünse çekici yardımı ile aracı tamir için götürmelidir.


9- İ20 Yakıt Seviyesi Düşük İkaz Işığı Anlamı

İ20 otomobillerin akaryakıt deposunda bir şamandıra vardır ve bu şamandıra yakıt seviyesini anlık olarak ölçer. Şamandıra araç dizel olsun benzinli olsun yakıt seviyesi kritik eşiğe indiğinde gösterge ekranında yakıt lambası yakılmasını sağlar. Şamandırada herhangi bir arıza söz konusu değil ise aracı uygun yakıt eklendiğinde gösterge panosundaki yakıt seviyesi düşük ikaz ışığı kendiliğinden sönecektir.


10- Hyundai İ20 Genel Arıza (Sarı Üçgen İçinde Ünlem) İşareti Anlamı

Biz çok elektronik donanım ve sisteme sahip otomobillerde bağır da arızalar genel arıza ışığı ile gösteriliyor. Led ışık arızaları, ateşleme sistemi problemleri ve diğer sistemlerde meydana gelen arızada gösterge ekranında genel arıza lambası yanar. Aynı zamanda motor arıza lambası ve yağ basıncı ışığı ile beraber yandığı da görülebilir. Arızanın hangi sistemden kaynaklandığı araçta yol bilgisayarı varsa bu ekranda yazılı olarak ifade edilebiliyor. Arızanın kesin tespiti için aracın bilgisayara bağlanarak arıza tespiti yapılması gerekir. Arızaya neden olan parça ya da sistem düzeltildiğinde gösterge ekranındaki genel arıza lambası kendiliğinden sönmüş olur.


11- Hyundai İ20 Düşük Lastik Basıncı İkaz (TPMS) Lambası Anlamı

Tekerler içerisinde bulunan sensörler hava basıncını ölçmek ile görevlidir. Lastik patlaması veya hava kaçağı gibi durumlarda sensör sorunu algılar ve gösterge ekranında lastik basıncı düşük uyarı lambası yakar. Lastik tamir edildiğinde veya hava kaçağı sorunu çözüldüğünde lastiklere kalibrasyonu yapılmış hava tabancası ile hava basılmalı ve tüm lastikler eşit basınçta olmalıdır. Bu durumda göstergedeki uyarı sembolü kendiliğinden ekrandan kalkacaktır.


12- Hyundai İ20 Dizel Partikül Filtresi (DPF) Tıkalı İkaz İşareti Anlamı

Egzoz içinde yer alan dizel partikül filtresi (DPF), motordan gelen küçük zararlı tanecikleri tutarak yakar ve emisyon değerlerini minimum seviye indirmeye çalışırız. Zamanla lan bu partikülün dolu olduğunu gösteren bir lamba gösterge ekranında çıkmaktadır. Aracın panelinde dizel partikül filtresi tıkalı ışığı yandığında aracı düşük viteste yüksek hızla yaklaşık olarak 15 dakika kullandığınızda partikül filtresi temizliği yapılabiliyor. Başka bir problem yok ise rejenerasyon işlemi sağlandıktan sonra gösterge ekranındaki DPF sembolü artık görülmeyecektir.


13- Hyundai İ20 ESC Lambası Anlamı

Bazı yok koşullarda araçlarda savrulma veya kayma meydana gelebiliyor. Özellikle plajlara aşırı hızlı gerildiğinde tekerlerdeki güç dengesi farklılaştığı için araç spin atıp yoldan çıkabiliyor ya da devrilebiliyor. Bu gibi olumsuz durumları engellemek için tasarlanan ESC özelliği devreye girdiğinde gösterge ekranında ESC lambası direk yanar. Tehlikeli durum sona erdiğinde ekrandaki Bu lamba kendiliğinden sönmüş olur. ESC özelliğindeki herhangi bir arıza sonucunda ve şoförün bu sistemi kapatması durumunda gösterge ekranında ESC OFF yazısı yazar.


14- İ20 Start/Stop Sembolü Anlamı

Kısa süreli beklemelerde yakıt tasarrufu sağlamak ve özellikle otomatik araçlarda şanzıman yükünü hafifletmek için otomatik motoru kapatıp açan start/stop fonksiyonu bazı model Hyundai i20 otomobillerde bulunur. Bu özellik aktifken gösterge ekranında start/ stop lambası yanar. Sürücü özelliği kapatırsa ekranda bulunan sembol panelden silinir.


15- İ20 İmmobilizer Işığı Anlamı

Elektronik bir kilitleme özelliği olan immobilizer yetkisiz araç çalıştırmaların önüne geçerek hırsızlıklara büyük oranda engel oluyor. İmmobilizer özelliği araç kapıları kilitlendikten sonra otomatik olarak devreye giriyor ve gösterge ekranında yanıp sönen bir lamba görülüyor. Araç kapısı açılıp direksiyon içindeki sensörle anahtardaki çip eşleşince araç tekrar çalışabilir hale gelmektedir.

Anahtardaki pil biterse, fob çipi arızalanırsa, akü biterse ve sensörlerde algılama hatası oluşursa immobilizer sistemi devre dışı kalamayacak ve gösterge ekranındaki immobilizer lambası direk bir şekilde yanacaktır. Anahtar pili değiştirerek ve aküyü kontrol ederek basit bir deneme ile aracı çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Eğer çözüm bulamamışsanız oto anahtar işlerinde uzman bir elektronikçiye müracaat ederek çözüm arayabilirsiniz.


16- Hyundai İ20 Çarpışma Önleyici Aktif Işığı Anlamı

Araçlardaki onlarca sensörden birisi de aracın ön tarafındaki panjuruna ve ön camdaki aynanın arka tarafına konumlandırılmıştır. Bu sensörlerin görevi çarpışma olaylarını engellemek ve maddi ve manevi kayıpların önüne geçmektir. Bu sensörler araç belirli bir hızda giderken bir tehlike algılarsa çarpışma önleyici sistemi devreye alır ve gösterge ekranında çarpışma önleyici sistem aktif lambası yanar. Araca ani fren yaptıran bu özellik tehlike geçtikten sonra devre dışı kalacağı için ekrandaki uyarı sembolü artık görülmez.


17- Hyundai İ20 Şerit Takip Asistanı Sembolü Anlamı

Uzun yollarda sürücüler için büyük bir kolaylık sağlayan şerit takip sistemi, hatalı sollama ve dalgınlıkla şeritten çıkma gibi olumsuz olayların önüne geçiyor. Sistem aktifken yapılan yanlış bir sollama işlemi ya da aracın dalgınlık ve uyuma sonucu şeritten ayrılma durumunda sistem devriye girer ve sürücüyü titreşimli bir şekilde uyararak aracı olağan şeridine geri çevirmeye çalışır. Bu esnada gösterge ekranda şerit takip sistemi lambası görülür. Araç şeridine tekrar döndüğünde ekran panelindeki şerit takip sistemi uyarı sembolü otomatik olarak kaybolur.


18- Hyundai İ20 Kapı Açık Uyarı Lambası Anlamı

Otomobillerin kapısı ve bagajları seyir halindeyken kesinlikle kapalı olmalıdır. Araç dışına kaza anında veya diğer durumlarda istemsiz çıkmaların önüne geçmek için alınacak en önemli önlem kapıları kapalı tutmaktır. Araç harekete geçmeden önce kapılardan herhangi birisi kapanmamışsa gösterge ekranında kapılar açık uyarı ışığı yanar. Kapıların tamamı olması gereken şekilde kapatıldığında gösterge panelindeki kapı uyarı ışığı kendiliğinden söner.


19- Hyundai İ20 Hararet Lambası Anlamı

Motorun soğutulamayıp aşırı derece ısınmasına hararet yapma deniyor. Su eksikliği, genleşme kabı problemleri, fan ve radyatör arızaları, termostat müşürünün çalışmaması gibi olumsuzluklar bu gibi ciddi arızaların temel sebebi arasındadır. Araç çalıştıktan sonra yaklaşık olarak 90 dereceye Motor sıcaklığı geldiğinde soğutma sisteminin otomatik olarak açılması gerekiyor. Yukarıda saydığımız sebeplerden dolayı soğutma sistemi çalışamaz ve araç aşırı derecede hararet yaparsa gösterge ekranında motor hararet ışığı yanar.

Bu lamba görüldüğünde araç hemen kontrollü bir biçimde uygun bir yere çekilmeli ve soğutma suyu seviyesi hazne üzerindeki çizgilerden kontrol edilmelidir. Aynı zamanda fan pervanesi ve radyatörle alakalı herhangi bir olumsuzlukta takip edilmelidir. Soğutma suyu genleşme kabının havası alınarak eklendikten sonra araç belli bir zaman sonra tekrar hararet yapmaya başlıyorsa elektrik kaynaklı bir sebep olabileceği için kontrollü bir biçimde kalifiye bir oto servisine gidilerek sorunun çözümü istenmelidir.


20- İ20 Ön Yolcu Airbag İkaz İşareti Anlamı

Ana airbag sisteminden bağımsız olarak açılıp kapatılabilen ön yolcu hava yastıkları sürücü tarafından kapatılırsa gösterge ekranında ön yolcu airbag lambası yanar. Ön yolcu hava yastığının çalışmadığını gösteren bu lamba şoför sistemi anahtar ile tekrar açtığında gösterge ekranındaki işaret herhangi bir arıza söz konusu değilse silinmiş olacaktır.


21- Hyundai İ20 Dış Aydınlatma Arıza Lambası Anlamı

Farlar ve sinyaller hatta stop lambası aracın dış aydınlatma sisteminin birer parçalarıdır. Bu elemanlar içerisinde yer alan küçük ampuller aydınlatma işini gerçekleştiriyor. Ampullerden biri veya birkaçı patlayarak görevini yerine getiremeyecek hale gelirse ilgili aydınlatma özelliği çalışamaz ve gösterge ekranında dış aydınlatma arıza lambası görülür. Küçük arızalı ampul yeni ve sağlam bir ampul ile değiştirildiğinde herhangi bir şasi durumu yok ise ekranındaki ampul şeklindeki dış aydınlatma arıza ışığı kendiliğinden kaybolur.

Kaynak: reelbilgi.com

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir