İtalyan TIR ve çekici üreticisi olan Iveco’nun Türkiye’de en çok tutulan modeli olan Stralis 460 AT nasıl bir TIR ve alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Iveco Stralis 460 AT kullanıcı yorumu, test sürüşü ve incelemesine yer vereceğiz.
Iveco, İtalyan ağır vasıta üreticisidir. TIR, kamyon ve hafif ticari konusunda uzun yıllardır üretim yapmaktadır. TIR konusunda ülkemizde hiç azımsanmayacak derecede satışları olmaktadır. Çekici ve tırları ağır yük taşımacılığından ekonomik olmasıyla bilinmektedir. Stralis 460 T model tırı ise ülkemizde uzun yıllardır satılmaktadır. Gerek uzun yol gerekse inşaat hafriyat taşımacılığında fazlaca tercih edilmektedir. Iveco Stralis 460 T performans, yakıt tüketimi ve donanımlı olmasıyla dikkat çekiyor.
Iveco Stralis 460 AT Nasıl ve Özellikleri Nelerdir?
Iveco Stralis otomatik şanzımana sahiptir. Geniş kabin hacmi sayesinde uzun yolculuklarda konfor sağlıyor. Stralis’de ABS fren sisteminin yanı sıra şerit takip sistemi, yorgunluk uyarı sistemi, buzdolabı, dijital klima, webasto, retarder ve çift depo gibi özellikler bulunuyor. Araçta motor sesinin kabin içine geçmesini azaltmak için özel ses yalıtımı kullanılmıştır. Dorse takılıp çıkartılabilmesi için yüksekliği kabin içinden ayarlanabilmektedir. Isıtmalı aynaları bulunduğundan kış aylarında ve soğukta fayda sağlıyor. Araçta aynalar elektrikli olarak ayarlanabiliyor.
Motor Teknik Özellikleri: Iveco Stralis 460 AT’nin motoru Cursor 11 yani 11 litrelik dizel motor ile donatılmıştır. Bu motor 460 beygir ve 2150 Nm tork güç üretmektedir. Yüksek performans ve düşük yakıt tüketimi sağlayan ZF şanzıman ile donatılmıştır. Euro 6 normlarında olan bu motor Avrupa ülkelerine sorunsuzca girebilmektedir. Motorda common rail enjeksiyon sistemine yer verilmiştir. Aracın 18-26 ton arası taşıma kapasitesi vardır. Boş ağırlığı ise 9 tondur. Yakıt tüketimi ise 1800-2200 devir arasında 100 km’de 33-35 litre arasında değişiyor. Ancak bu değer aldığınız yakıtın kalitesine ve sürüş şekline göre değişmektedir.
Iveco Stralis 460 AT Kullanıcı Yorumu
Ben uzun yol şoförlüğü yapıyorum. Uzun yıllar başkalarının aracında şoför olarak çalıştım. Ancak artık kendi işimi yapmak istiyordum. uygun fiyatı nedeniyle 2014 model bir Iveco Stralis 460 AT aldım. Daha önce bu tır hakkında pek bir bilgim yoktu. Öncelikle anlatmaya kabin içinden başlayalım. Ferah ve rahat bir iç mekana sahip. Aracın her yerinde saklama gözleri bulunuyor. Ayrıca fabrika çıkışı olarak buzdolabı ile geliyor. İçine koyduğum şeyleri donduruyor. Araçta 3 adet 12v çakmaklık girişi var. Bu da telefon şarj etmede ve diğer ekipmanları çalıştırmada büyük kolaylık sağlıyor. Havalı koltuğu çok rahat ve çukurlardan geçişlerde sallanmıyor. Aracın tek kötü yanı tamir için kabini indirmeniz gerekiyor. Keşke aracın önüne bir kaput kapağı koysalardı. Çift yataklı olması misafir için iyi oluyor. Yataklığı çok geniş ve rahat. Yüksek tavan olduğu için aracın içinde ayağa kalkabiliyorsunuz.
Motor performansından bahsedecek olursak. Bazen jet diye tabir edilen hızlı yetiştirmem gerekiyor. Çok basarsam 2300 devir üstünde kullanırsam yakıt tüketimi 37-40 litrelere kadar çıkıyor. Ancak normal sürüşte 33 litre civarında geziyor. Ağır yüklerde bile zorlanmadan dik rampaları tırmanıyor. Motor sesini kabin içine çok az alıyor. Yüklü iken bile yokuşlarda durup kalkarken zorlanmıyor. Manevra kabiliyeti çok iyi. Kısa mesafeden çıkabiliyorsunuz. Frenleri çok güçlü ve retarder verimli şekilde çalışıyor. Dik yokuşları inerken bile en ufak kaçırma olmuyor.
Iveco Stralis 460 AT Alınır Mı?
Iveco tırlara herkes ön yargı ile bakıyor. Ben 1 yıldır 120 bin kilometreden fazla yol yaptım. Ufak tefek masrafların dışında bana bir sorun çıkarmadı. Küçük şehirlerde yedek parça problem olabiliyor. Ama ben Kayseri’de istediğim her parçasını bulabiliyorum. Bu tırları pek çok usta tamir etmeyi bilmediği için kötülüyorlar. Ancak rakiplerinin yarı fiyatına satılmasına rağmen onlardan çok bir eksiği yok.
Kaynak: reelbilgi.com