Kia Sephia Arıza Lambaları Anlamı | Sephia (1992-2004) Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arıza Lambaları
  4. »
  5. Kia Sephia Arıza Lambaları Anlamı | Sephia (1992-2004) Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Kia Sephia Arıza Lambaları Anlamı | Sephia (1992-2004) Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Meu Meu - - 17 dk okuma süresi
66 0

Güney Koreli Kia’nın C segmenti aile otomobili Kia Sephia arıza lambaları anlamları neler? Sephia uyarı ve ikaz işaretleri ne anlama geliyor? Kia Sephia gösterge ekranında yer alan arıza sembolleri nasıl söner sorularını cevaplayacağız.

Otomobil üreten ülkeler arasında üst sıralarda yer alan Güney Kore’nin tanınan araç üreticisi Kia, 1944 yılında Seul şehrinde kurulmuş ve Güney Kore’nin ilk bisiklet ve otomobil üreticisi olarak biliniyor. 1998 yılında Hyundai-Daimler Chrysler ortaklığı tarafından satın alınan Kia, FİFA Dünya Kupası resmi sponsoru olarak tüm dünyada bilinirliğini en üst seviyeye çıkardı. Kia, otomobil üretiminin yanında minibüs, otobüs ve kamyonet üretimi ile de hatırı sayılır satış rakamları yakalamıştır.

Kia Sephia Gösterge Ekranı
Kia Sephia Gösterge Ekranı

İlginizi Çekebilir: Nissan Primera Arıza Lambaları

Kia’nın C segmenti aile aracı olarak ürettiği Sephia modeli araçlar, Mazda323 ve Ford Escort modeli otomobiller ile aynı platformda üretilmiştir. 1992 yılında üretimine başlanan Kia Sephia, 1998’de yenilenmiş ve 2001 yılından itibaren makyajlı kasası ile otomobil sektörüne yeni bir soluk getirmiştir. Kia Sephia otomobiller son olarak 2004 yılına kadar üretilmiş olup; yerini Kia Cerato adı ile yoluna devam etmiştir. Ülkemizde de üretildiği yıllarda rağbet gören uzak doğulu Sephia modeli araçlar, son üretim tarihine kadar tercih edilen ergonomik tasarımlı otomobil olarak kullanıcılar tarafından beğeni ile satın alınmıştır. 1.5, 1.6, 1.8 motor hacmi ile üretimi yapılan Sephia, GTX, LS, RS, SLX  trimleri ile farklı alternatifler sunarak Türkiye’de bir dönem en çok ithal edilen otomobiller arasında üst sıralarda yer almıştır. Kia Sephia modeli araçların model, üretim yılı ve motor seçeneklerine göre bir takım farklılık içeren özellikleri bulunuyor. Sephia otomobiller, gösterge panelinde yer alan arıza lambaları ve ikaz, uyarı sembolleri sayesinde sürücüyü bilgilendirmek için geliştirilen bir özellikler bütünü ile tasarlanmıştır. Kia Sephia gösterge ekranında bulunan arıza lambaları anlamları ve ikaz, uyarı ışıklar ne anlama geliyor birlikte göz atacağız.

Kia Sephia
Kia Sephia

Kia Sephia Arıza Lambaları Anlamı | Sephia Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Tüm dünyada üretim yapan otomotiv üreticileri teknolojik yenilikleri bünyesine hızla dahil ederek kullanıcılarına konforun yanında araçla ilgili hata ve arıza durumunu bildiren yenilikler ekliyorlar. Kia Sephia otomobillerde bu yeniliklere uyum sağlayarak gösterge ekranında arıza ve ikaz sembolleri ekleyerek sürücüyü bilgilendirmek adına ikaz lambaları konumlandırılmıştır. Sephia gösterge arıza işaretleri anlamları ne nedir? Kia Sephia ikaz ve uyarı işaretlerinin anlamları neler sorularının cevabını detaylı bir şekilde açıklıyoruz.

1- Kia Sephia Akü Uyarı (Şarj Olmuyor) Işığı Anlamı

Otomobillerin akü kısmında aracın motoruna marş motoru ile harekete verebilmek için elektrik gerekmektedir. Akü şarj dinamosu tarafından şarj edilemiyorsa bunun belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Akü bitmiş ise, şarj dinamosu arızalanmış ise V kayışı gevşemiş yada kopmuşsa, bağlantı kabloları kırılmış yada kopmuşsa şarj dinamosu aküyü dolduramaz ve Kia Sephia gösterge panelinde kırmızı renkli akü şarj olmuyor uyarı lambası yanar. Aküde enerji olmadığında aracı tekrar çalıştıramayacağımız için akü şarj ikaz ışığı hareket halinde iken sürekli yanıyorsa oto elektrik servisine sorunun çözümü için başvurmanız gerekiyor.


2- Kia Emniyet Airbag Arızası İkaz Lambası Anlamı

Halk arasında hava yastığı olarak tanınan airbag güvenlik sistemi Sephia otomobillerde de bulunuyor. Airbag sensöründeki hata ve arıza, daha önce işlem görmüş sistemlerde ve elektriksel sorunlarda gösterge ekranında airbag sistemi arızalı işaretini görebilirsiniz. Çarpışma anında kompresör tarafından şişirilen hava yastıkları alınabilecek muhtemel darbeleri önleyen airbag’ler önemli güvenlik önlemlerinden birisi olarak arızası durumunda ihmal edilmemesi gerekmektedir.


3- Sephia Hız Kontrol (Auto Cruise) Sembolü Anlamı

Kia Sephia otomobillerin bazı model ve donanım paketlerinde hız sabitleyici olarak bilinen cruise control teknolojisi bulunuyor. Sürücü bu özelliği aktif ettiğinde gösterge panelini sağ tarafında bulunan kısımda hız sabitleyici devrede uyarı sembolünü görecektir. Hız sabitleyici özelliği sürücü tarafından devreye alındığında gaz pedalına basmadan sürüş yapma imkanına sahip oluyor. Fren pedalına basınca yada manuel olarak sistem devre dışı bırakıldığı zaman auto cruise işareti ekrandan kaybolmaktadır.


4- Kia Sephia El Freni Çekili Uyarı Lambası Anlamı

Park sırasında yada kısa yoku destek sistemi mevcut olmayan araçlarda dik rampalarda aracı sabit tutabilmek için el freni kullanılabilir. El freni, özellikle otomatik vitesli araçların şanzıman dişlilerine fazladan yük binmemesi için kullanılması öneriliyor. El freni çekili olduğunda gösterge panelinde el freni çekili uyarısı görülecektir. Araç tekrar hareket ettiğinde el frenini indirmeli ve yola o şekilde devam edilmelidir. El freni çekili bir vaziyette aracı sürmeye devam etmek fren sistemine hasarlar verebilir ve beklenmedik arızalara sebebiyet verebilir.


5- Kia Sephia Kapı Açık İkaz Işığı Anlamı

Otomobillerin kapıları seyir halinde iken muhakkak kapalı konumda yolculuk yapmak gerekiyor. Aracı hareket ettirmeden evvel gösterge ekranında kapılar açık ikaz ışığının yanmadığından emin olmak gerekiyor. Ekran panelinde kapılar açık işareti görüyor iseniz kapıları kontrol etmek önemli bir tedbir olarak görülmelidir. Araçtan düşme olaylarının çoğu kapıların açık olmasından kaynaklanıyor. Çocukla yolculuk yapan sürücüler bu ikaz ışığını muhakkak dikkate almalılar.


6- Kia Sephia ABS Arızası Işığı Anlamı

ABS (anti blokaj sistemi) olarak bilinen fren sisteminin bir parçası konumundaki bu özellik, aracın ani fren anında kızaklamasını önleyerek sürücünün direksiyon hakimiyetini azami derecede arttırmak için geliştirilmiştir. ABS ”anti-lock break system), fren sıvısı rezervuarındaki seviyenin azalması, hız sensörünün hatalı çalışması, korozyona uğrayan ABS modülü ve hidrolik pompasının aşınması gibi sebeplerden gösterge ekranında ABS sistemi arızası uyarı ışığı yanarak bilgilendirme yapılır. Fren sistemi arızalarından birisi olan ABS modülü arıza ışığı yana otomobillerin fren esnasında sıkıntı yaşayabilme durumu söz konusu olacağı için ABS arıza lambası yanan aracı yakın zamanda servise tamir için götürmek gerekiyor.


7- Kia Sephia Yakıt Seviyesi Kritik Uyarı Lambası Anlamı

Sephia otomobillerin yakıt deposunda bulunan akaryakıt seviyesi 9 litre’nin altına indiğinde gösterge ekranında yakıt seviyesi azaldı ikaz işareti çıkar. Alacağımız mesafeye göre yakıt deposuna takviye yapıldığında yakıt seviyesi uyarı ışığı kendiliğinden ekrandan kaybolacaktır. özellikle şehir dışında yakıt istasyonu bulamamak gibi olumsuz bir durum ile karşılaşmamak ve yolda kalmamak adına gösterge ekranında yakıt ikaz sembolü belirmeden ihtiyaç olan yakıt temin edilmelidir.


8- Kia Sephia Emniyet Kemeri Takılı Değil İkaz Lambası Anlamı

Kia Sephia araçlardaki diğer bir güvenlik aparatı olan emniyet kemerleri yolcunun ani fren, çarpışma gibi olumsuz durumlarda koltukta mümkün olabildiği kadar sabit kalmasını sağlıyor. Allanabilecek darbeleri hafifleten emniyet kemeri takılı değil ise sürücü gösterge ekranında kırmız renkli emniyet kemeri takın uyarı işareti ile uyarılmaktadır. Emniyet kemeri, dünyada kullanılması zorunlu olan bir araç güvenlik önlemi olduğu için önce can güvenliği daha sonra da idari işlemlere maruz kalmamak için kullanılması gereken bir güvenlik önlemidir.


9- Sephia Motor Aşırı Isındı (Hararet) Lambası Anlamı

Araç motorlarından optimum verimi almak ve kullanım ömrünü arttırmak için belirli bir ısıda çalışması gerekmektedir. Yaklaşık 90 derece sıcaklıkta çalışması gereken motor, soğutma sistemi sayesinde bu sıcaklık değerini korumak için sürekli soğutulmaya devam edilir. Soğutma sistemi içerisinde yer alan devir daim pompası, fan motoru ve fan müşürü, soğutma haznesi hatası ve soğutma sıvısı eksikliği olduğunda gösterge ekranında hararet lambası (motor aşırı ısındı) uyarı ışığını göreceksiniz. Motor çok ısınmış ve panelde hararet sembolü görülmüş ise aracı hemen stop etmeli ve soğumasını beklemeliyiz. İlk olarak motor sıvı seviyesini hazneden bakarak kontrol etmeli, su seviyesi normal değilse uygun sıvıyı yeteri kadar eklemeliyiz. Soğutma sıvı seviyesine takviye edildikten sonra motor aşırı ısındı lambası yanmaya devam ediyorsa uzman bir servisten yardım almanız gerekiyor.


10- Kia Sephia Motor Arıza (Diagnostic System) Lambası Anlamı

Motor içerisinde ve aracın diğer ekipmanlarında ECU adı verilen oto beyni olarak ta bilinen bilgisayarlı kontrol cihazı ile irtibatlı sensörler, hata ve arıza algıladığında gösterge ekranında sürücüye ikaz işareti veriyor. Sensörlerden gelen ikazlar ECU (motor control unit) sisteminde OBD kodu olarak bilinen kodlar ile tanımlanarak ilgili arıza ile alakalı ışık gösterge panelinde görülür. Bu gösterge arıza işaretlerinden birisi olan motor arıza ışığı araç motor sağlığı için önemli olarak bilinmektedir. Egzoz sistemi arızalarından olan oksijen sensörü hatası, katalitik konvektörün (DPF) tıkalı olması, enjeksiyonlarda meydana gelen hatalı çalışma ve ateşleme sisteminde oluşan buji eskimesi ve yakıt pompası arızası gibi nedenlerden dolayı gösterge ekranında motor arıza işareti görülür. Bu arıza işareti motorun kendini korumaya aldığını ifade eder ve arızanın yakın zamanda tamir edilmesi gerektiğini anlatır. Sarı renkli motor arıza sembolü bazı modellerde kırmızıya döner ve aracın kullanılmaması gerektiğini bildirir.


11- Kia Sephia O/D (Over Drive) OFF Uyarı Anlamı

Otomatik vitesli şanzımana sahip Sephia otomobillerde O/D (over drive) modu bulunuyor. Genellikle Japon ve Kore gibi Asya otomotiv üreticilerinin araçlarında standart donanım olarak kullanılan over drive sistemi vites geçiş aralığını arttırarak aracın düz yol ve rampalarda göstereceği performansı etkilemek için tasarlanmıştır. Şanzıman içerisindeki konvektör aracınıza bir vites daha eklenmiş gibi seviye atlatıldığını hissettirten bu özellik düğmesine basılmadığında otomatik olarak çalışmaya devam eder. Sürücü tercihen bu özelliği kapattığında gösterge panelinde O/D OFF işareti ile sitemin devre dışı kaldığını bildiriyor. Çoğu kullanıcının turbo olarak algıladığı O/D özelliği, vites değişim aralığını arttırarak düz yollarda yakıt tasarrufuna katkıda bulunuyor. Rampalarda ise O/D kapatılarak araç normal vites sisteminin gereklerine göre hareket ederek bayılma ve yığılma diye bilinen motor performansı düşüşlerinin önüne geçilebiliyor.


12- Kia Sephia Yağ Basıncı Düşük İkaz Lambası Anlamı

Motor içinde bulunan krank mili, subaplar, eksantrik kam mili ve pistonlar motor çalıştığı sürece sürekli hareket halindedir ve doğal olarak aşınmaya tabi olurlar. Bu aşınmanın önüne geçmek için kullanılan motor yağı bu önemli parçaları yağlar ve ömürlerini uzatır. Sephia otomobilin gösterge ekranında, yağ sensörü yada modele göre yağ müşürü arızası, motor yağını eskimesi yada eksilmesi ve yağ pompasının bozulması gibi sebeplerden ötürü yağ basıncı düşük uyarı lambası yanar. Normal şartlarda aracın kontak anahtarı çevrildiğinde yanan ve motor çalıştıktan kısa bir zaman sonra kaybolan yağ ikaz ışığı araç hareket halinde iken yada motor çalışırken kısa aralıklar ile veya direk olarak yanmaya başlamışsa aracı hemen durdurmamız ve motorun soğumasını beklememiz gerekecektir. Yağ seviyesi kontrolü sağlayıp yağ eksikse motor yağı ilave etmemiz gerekiyor. Yağ çubuğundan yapılan yağ seviyesi kontrolü normal değerleri ifade ediyorsa araç motorunu çalıştırmadan gerekirse çekici yardımı ile servise götürülüp arıza tespit işleminden sonra gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamamız gerekiyor.


13- Kia Sephia Fren Sistemi Arızası Uyarı Işığı Anlamı

Fren sistemi, ABS, fren balataları, fren merkezleri ve diskler gibi bir çok parçadan müteşekkildir. Fren hidrolik seviyesi belirlenen değerlerin altına indiğinde, fren merkezleri arızalandığında, ABS sensörü hata verdiğinde ve kirlendiğinde ekran panelinde fren sistemi arızalı işaretini göreceğiz. Aracın hareket halinde durması gerektiğinde fren arıza sistemi etkin çalışmıyorsa büyük risk oluşacaktır. Fren hidrolik seviyesi kontrolü sonrası bir sorun görünmüyor ise aracınızı kontrollü bir şekilde alanında yetkin bir fren sistemi tamircisine acil olarak götürmeniz tavsiye edilir.

Kaynak: reelbilgi

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir