Klima Açınca Rölanti Dalgalanması Neden Olur? - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arızalar
  4. »
  5. Klima Açınca Rölanti Dalgalanması Neden Olur?

Klima Açınca Rölanti Dalgalanması Neden Olur?

admin admin - - 5 dk okuma süresi
66 0

Otomobillerin en ağır koşullarda çalışan sistemlerinden olan klimayı açınca rölanti dalgalanması ve titremesi neden olur? Klima açınca rölanti düşmesi ve yükselmesinin sebebi nedir? Klima açınca motorda zorlanma gibi şeyler neden olur sorularına yanıt arayacağız.

Ülkemiz yaz aylarını sıcak geçiren coğrafyada yer almaktadır. Sıcak havalarda arabaların içi olması gerekenden çok daha sıcak olur. Araç içerisinde bulunan cam açsalar bile havalar sıcak olduğunda pek bir etki etmez. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte otomobil üreticileri araçlarda klima sistemi koymaya başladılar. Yaklaşık 35 yıldan bu yana üretilen araçlarda yer almaya başlayan klima, hava ne kadar sıcak olursa olsun arabanın içini soğutabilir. Hatta günümüzde 2. el araba satılırken klimalı diye özellikle belirtilir. Klima sistemi araçta en karmaşık şekilde çalışan sistemdir. (Ayrıca Bkz: Klima Açınca Ötme ve Uğultu Sesi Neden Gelir?)

İlginizi Çekebilir: Motorda Tekleme ve Titreme Neden Olur?

Klima Nasıl Çalışır?

Aracınızın klimasını çalıştırmak için AC düğmesine bastığınızda klima kompresörü devreye girer. Sıvı haldeki klima bazı kompresör tarafından sıkıştırılarak kondenser adı verilen parçaya gönderilir. Radyatöre benzeyen kondenser, klima gazını sıvı halden gaz haline getirir. Bu sırada değişen gaz yapısı soğumaya başlar. Genleşme valfi açıldıktan sonra evaporatör adı verilen parça havayı soğutur ve aracın içine üflemeye başlar. Böylelikle aracınızın içi soğutulmuş olur. Klima düğmesine bastığınız zaman bir miktar güç kaybının olması normaldir. Çünkü klima çalışması için gücünü doğrudan motordan alır. Bu da çekiş kaybı yaşanmasına neden olur.

Klima Açınca Rölanti Dalgalanması Neden Olur?

Klima açıldığı zaman aracın boğaz kelebeği otomobil olarak biraz daha açılır. Normalde olduğundan ufak bir miktar rölanti yükselmesi normaldir. Ancak devir ibresinin ne şartla olursa olsun sabit kalması gerekmektedir. Eğer klimayı açınca devir ibresi düşüp çıkıyorsa yolda stop etmeye neden olabilir. Bu durumun muhakkak önüne geçilmesi gerekmektedir.

1- Kelebek Boğazı Arızası veya Kirlenmesi: Klimayı aktif etmek için düğmeye basınca kompresör nedeniyle motora çok daha fazla yük biner. Bunun önüne geçebilmek için boğaz kelebeği olması gerekenden daha açık halde durur. Ayrıca burada boğaz kelebeği sensörü bulunur ve konumunu takip eder. Aracınızın boğaz kelebeği tıkanmış ve kirlenmişse veya boğaz kelebeği sensörü arıza yapmışsa klima açınca rölanti dalgalanmasına neden olacaktır.

2- Rölanti Motoru Arızası: Arabada gaz vermeden kendi kendine çalışabilmesi için motora muhakkak hava emilmesi lazım. Bunu yerine getiren parça ise rölanti motoru adı verilen şeydir. Rölantinin miktarını ayarlamaktadır. Klimayı çalıştırdığınızda bu motor biraz daha fazla çalışır. Rölanti motoru arıza yaptığı zaman devir saati ibresinin yukarı aşağı dalgalanmasına neden olacaktır.

3- Klima Kompresörü Arızası: Klima kompresörü çok fazla güç harcayan motordur. Ucunda bulunan döner kasnak kayış yardımıyla krank miline bağlanır. A/C düğmesine basınca kompresör devreye girer ve motorun üstüne yük bindirir. Klima kompresörü arıza yaptığında daha fazla güç harcayabilir. Bu durum rölanti dalgalanmasına neden olabilir.

4- MAF Sensörü Arızası: Kütle hava akış yani MAF sensörünün görevi motora emilen havanın miktarını ölçmektir. Klima açıldığı zaman hava miktarını daha fazla artırır. Bu sensör arıza yaparsa, klima nedeniyle motora binen yükü algılayamaz. Bu durum rölanti dalgalanmasına neden olur.

Kaynak: reelbilgi

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir