Lada Samara Arıza Lambaları Anlamı | Samara Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arıza Lambaları
  4. »
  5. Lada Samara Arıza Lambaları Anlamı | Samara Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Lada Samara Arıza Lambaları Anlamı | Samara Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Meu Meu - - 12 dk okuma süresi
72 0

Rusların en bilenen otomobil markası Lada’nın Samara modeli arıza lambaları anlamları nedir? Lada Samara gösterge ekranındaki ikaz ve uyarı ışıkları ne işe yarar? Lada Samara arıza işaretleri ne anlama geliyor sorularını cevaplıyoruz.

Sovyetler Birliğinin dağılmadan üretimine başlayan Rus AVTOVAZ firmasının ürettiği Lada marka araçlar soğuk iklim koşullarında arızasız bir şekilde çalışmak üzere tasarımları olan bir otomobil firmasıdır. 1966 yılında İtalyan Fiat şirketi ile teknoloji ve lisans anlaşması imzalayarak ülkemizde ”Hacı Murat” yada ”Murat 124”  ismi ile bilinen Fiat 124 model araçların Rus versiyonunu (Zhiguli) üreterek otomobil pazarında yerini almıştır. Zhigulu VAZ 2101 modeli üretildiği sene ülkede yılın otomobili seçilerek Sovyetler Birliğine bağlı bir çok özerk ve Türki devletlerde de günümüzde bile kullanımına devam edilmektedir.

Lada Samara Gösterge Ekranı
Lada Samara Gösterge Ekranı

İlginizi Çekebilir: Opel Vectra B Kasa Arıza Lambaları Anlamları

Lada şirketi Sovyetler Birliğinin dağılasından sonra üretimine devam ederek farklı araçlar üretme konusundaki iradesini kaybetmemiştir. 1984 yılından itibaren üretim yapan fabrikanın ismi ile çıkarttığı Lada Samara modeli 80’li yılların sonundan itibaren ülkemizde de epeyce ilgi odağı olmuştur. Güçlü motor yapısı, dayanıklı şasisi ve soğu dayanıklılığı üst seviyede olan Samara modeli, araçlar 1993 yılından sonra üretilen Samara otomobiller kronik arızaları sebebiyle pek tercih edilmese de Türkiye’de 2. el Lada Samaralar hatırı sayılır derecede rağbet görmektedir.

1.1, 1.3 ve 1.5 karbüratörlü ve daha sonra üretilen enjektörlü motor seçenekleri ile bilinen modelin tek nokta enjektörlü modelleri çok ilgi çekmemiş ve kronik arızalar sebebi ile karbüratörlü motorlu kasasına nazaran pek tutulan bir araç olmamıştır. 5 kapılı hatchback kasası sayesinde hızlı ve atik bir araç olarak bilinen Lada Samara parçası ucuz, pek arıza yapmayan bir araç olarak sanayi yüzü görmeyen araba nitelendirmesini sonuna kadar hak ediyor. Yazımızda Lada Samara gösterge işaretleri anlamları neler? Samara arıza lambaları neden yanar? Samara gösterge ekranında görülen ikaz ve uyarı ışıkları ne anlama geliyor ve nasıl söndürülür sorularının ayrıntılı cevabını veriyoruz.

Lada Samara İçi
Lada Samara İçi

Lada Samara Arıza Lambaları Anlamları | Samara Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamları

Lada Samara çok karışık bir sisteme sahip olmasa bile gösterge ekranında beliren arıza ışıkları ve uyarı sembolleri ile araçta meydana gelen arızaları sürücüye bildiriyor. Lada Samara gösterge panelinde görülen arıza lambaları ve anlamları ile Samara ikaz, uyarı ışıkları anlamlarını detaylıca sizlere aktarıyoruz.

1- Lada Samara Yağ Lambası Anlamı

Tüm araç motorlarında olduğu gibi Lada Samara otomobilin motorunun içindeki metal parçaların (eksantrik kam mili, motor yatağı, pistonlar vb.) sürtünmeden dolayı meydana gelecek aşınmasını önlemek için motor yağı kullanma zorunluluğu bulunuyor. Samara gösterge panelinde kırmızı renkli yağdanlığa benzeyen yağ ışığı yanıyorsa yağ müşürü arızası, yağ seviyesinde azalma gibi sık rastlanan arızalardan birisi meydana gelmiş olabilir. Her ne kadar güçlü motor bloğuna sahip olsa dahi Samara aracınızın yağ seviyesi eksik ise yada pompa yeterli yağlamayı yapamıyorsa aracınızda ciddi maddi zararlar ile karşılaşabilirsiniz.

Araç hareket halinde iken yağ lambası sürekli yanıyorsa bu ciddi olarak değerlendirilebilecek bir arıza olacağı için aracı hemen durdurup motor soğuyunca yağ çubuğunu çekerek yağ seviyesini kontrol etmeniz ilk yapmanız gereken  eylem olmalıdır. Yağ seviyesi normal ise motor yağ basıncı yeteri kadar yapılamadığından yağ seviyesi uyarı ışığı yanıyor demektir. Her halükarda aracı hemen tamirciye götürüp arızaya neden olan sebepleri bertaraf ettirmeniz gerekiyor.


2- Lada Samara El Freni Işığı Anlamı

Arac park halinde iken şanzımana fazla yük binmemesi için el freni kullanılır. Samara gösterge işaretlerinden birisi olan el freni çekili ikaz lambası aracın el frenini indirene kadar panelde görünmeye devam eder. Aracı hareket ettirdikten sonra el freni çekili biçimde yola devam etmemiz aracı hem yorar ve hem de balataların ve lastiklerin aşınmasına yol açar. Bu sebeple gösterge ekranında yuvarlak içinde kırmızı renkli P harfi ile sembolize edilen el freni lambası lambasının araç harekete geçmeden el freni inik konuma getirildikten sonra söndüğünden emin olmalısınız


3- Lada Samara Jikle Işığı Anlamı

Soğuk hava koşullarında Samara otomobillerin halk arasında el gazı da denen jikle çekilerek çalıştırılması daha kolay oluyor. Jikleyi çektiğinizde motor otomatik bir şekilde yakıt alarak üst devirde aracın ısınmasına yardımcı eder. Samara gösterge tablosunda manuel olarak bu özelliği açtığınızda jikle lambası yanacaktır. Araç motoru yeteri kadar ısındığında devir kendiliğinden düşecek ve jiklenin bir etkisi kalmayacaktır. Jikle araç çalıştıktan ve harekete geçtikten belli bir süre sonra kapanmazsa motor boğulur ve tekleyerek çalışır yada stop eder. Bu nedenle jikle ile olan işimiz bittiğinde kapatarak ekranda yanan kırmız renkli jikle aktif sembolünün karardığından emin olmalıyız.


4- Lada Samara Arka Cam Rezistans Lambası Anlamı

Kışın araçların camını donması ve dışarıyı araç içinden göremememiz olağan bir durumdur. Ön camların buzu Lada Samara’nın güçlü kalorifer sistemi ile hemen açılır fakat arka camdaki buzlar kolay kolay erimez. Arka camdaki buzu eritmek için tasarlanan arka cam rezistansı çalıştığında arka cam rezistans ışığı göstergede belirecektir. Camdaki buz eridiğinde kapatmamız gereken arak rezistansı gereğinden fazla süre çalıştırsak kullanım ömrünü azalmış olur ve elektrik sistemine fazladan yük bindirmiş oluruz.


5- Lada Samara Akü Lambası Anlamı

Aracın Elektrik sisteminin can kaynağı aküdür. Akü şarj dinamosu tarafından doldurulamadığı, kayışlarda gevşeme olduğu, akım rolesinin kömürü bittiğinde ve akünün bittiği zamanlarda Samara gösterge panelinde kırmızı renkli akü ışığı yanar. Aracın kontağı çevrilip çalıştırıldıktan sonra yada sürüş sırasında akü ikaz işareti görünüyorsa yukarıda sıraladığımız bir sorun meydana gelmiş olabilir. Bu durumda oto elektrik servisine başvurarak sorunun sebebini bulup tamir ettirmemiz gerekiyor.


6- Lada Samara Arka Sis Farları Sembolü Anlamı

Sisli  hava şartlarında arkadan gelen aracın bizi daha rahat görmesi için arka sis farlarını açık konuma almamız gerekiyor. Arka sis farlarını açtığımızda gösterge ekranında arka sis açık ışığı yanar. Sisli hava kalktığında arka sis farlarını kapmamız akü sağlığı için oldukça yerinde bir hareket olacaktır.


7- Lada Samara Uzun Farlar Lambası Anlamı

Şehir dışında araba sürerken bazı yerlerde yol yeteri kadar aydınlık olmayabiliyor. kuvvetli ışık saçarak yolu daha fazla aydınlatmak için uzun huzmeli farları açtığımızda gösterge panelinde mavi renkli uzun farlar açık ışığı çıkıyor. Selektör içinde kullanılan uzun farları gereği dışında kullanmak diğer araç sürücülerini rahatsız edecektir. O yüzden işimiz bitince uzun farları kapatarak ekrandan uzun farların açık olduğunu gösteren sembolün kaybolduğundan emin olmalıyız.


8- Lada Samara Kısa Farlar Işığı Anlamı

Özellikle şehir içinde yol aydınlatması için kısa farlar kullanılmalıdır. kısa farlar açıldığı vakit gösterge ekranında yeşil renkli kısa farlar açık işareti göreceğiz. Yolculuk bittiğinde kısa farları muhakkak kapalı konuma getirmemiz gerekiyor. Aracı tekrar çalıştırdığımızda kısa farlar açık iken çalıştıracak olursak kısa far ampullerinin patlamasına neden olabiliriz.


9- Lada Samara Dörtlü Flaşör Lambası Anlamı

Araç ile acil durumlarda ve kısa süreli beklemelerde görünürlüğü arttırmak ve farkındalık oluşturmak için dörtlü flaşörleri unutmadan devreye almalıyız. Dörtlü flaşörler açık iken panelde kırmız renkli üçgen sembollü dörtlü flaşörler ışığı yanar. Flaşörler arka ve ön sağ/sol sinyallerin aynı anda çalışması prensibi ile aktif hale gelir. Dörtlü flaşörleri gereği dışında çalıştırmak trafikteki diğer araç sürücülerine yapılabilecek saygısız bir davranış biçimi olacaktır.


10- Lada Samara Sağa Sola Sinyal Işığı Anlamı

Trafikte dönüş sırasında nereye manevra yapacağımızı diğer araçlara belli etmek için sinyallerden yardım alıyoruz. Sinyal kolunu yukarı ittiğimizde araç sağa sinyal verirken; aşağı indirdiğimizde sola sinyal vermiş oluyoruz. İster sağa ister sola sinyal verelim gösterge ekranında sağa sola sinyal lambası yanacaktır. Dönüş yada manevra işlemi bittiğinde sinyal kolunu normal pozisyona getirmemiz icap etmektedir.


11- Lada Samara Econ İbresi (Cut OFF) Anlamı

Lada Samara’da dönemine çok değişik özellik olarak yakıt kesici yani diğer adıyla cut off vardır. Bu sistemin amacı aracınızla yokuş inerken ayağınızı gazdan çektiğinizde motora gelen yakıtın kesmektir. Bu sırada motor nasıl çalışıyor diye soracak olursanız, aracın kendi ağırlığı motora iletilerek motor hala çalışıyor olur. Siz gaz verdiğiniz anda yeniden yakıt gönderilir. Bu özellik Lada Samara’yı karbüratörlü araçlar içinde en az yakanlardan bir tanesi haline getiriyor.

Kaynak: reelbilgi

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir