Türkiye’nin en çok satılan TIR ve kamyon modellerinden bir tanesi olan Mercedes Actros gösterge ekranında bulunan arıza lambaları ne anlama geliyor? Mercedes Actros gösterge ekranı arıza ışıklarının anlamları nelerdir? Ayrıca Mercedes Actros uyarı ve ikaz işaretleri anlamlarına bakacağız.
Türkiye’de kamyon ve tır konusunda en çok satılan marka Mercedes olarak karşımıza çıkmaktadır. Otomobilde olan başarısını ağır vasıta konusunda da devam ettirmektedir. Mercedes Benz Türkiye’nin en çok tercih edilen tır ve kamyonları üretmektedir. Bunda güçlü, ekonomik ve sorunsuz olması büyük rol oynamaktadır.
Mercedes’in tır konusunda en çok tutulan modeli olan Actros,1996 yılından günümüze kadar üretimine devam eden modeldir. Hem kamyon hem çekici olarak satışları yapılmaktadır. Ayrıca Mercedes Benz Türkiye fabrikasında üretilmektedir. Yedek parçaları hem ucuzdur hem de kolay kolay arıza çıkarmaz. Ancak Actros’un gösterge ekranında aracın neredeyse tüm parça ve bileşenlerini kontrol edebileceğiniz gösterge işaretleri bulunmaktadır. Actros gösterge ekranında bulunan uyarı işaretlerinden bazıları arıza lambası iken bazıları bir donanımın çalışmadığını veya arıza yaptığını gösteren ikaz işaretleridir. Genelde kırmızı renkli uyarı ışıkları bir arızayı temsil ederken, sarı ve turuncu renkli olanları çok acil olmayan ama en yakın zamanda kontrol edilmesi gereken durumu gösterir. Ayrıca sarı lamba bir sistemin devre dışı kaldığını da gösterebilmektedir. Yeşil uyarı işaretleri ise hiç zararı olmayan sadece aktif ve devrede olan özellikleri sürücüye göstermek için vardır.
Mercedes Actros Arıza Lambaları ile Actros Uyarı ve İkaz İşaretleri
Mercedes Actros gösterge panelinde yer alan arıza işaretlerinin anlamını bilmeniz size fayda sağlayacaktır. Mercedes Actros oldukça teknolojik bir tır olduğu için her yerinde sensör bulunmaktadır. Bu sensörler bir arıza tespit ettiği zaman gösterge ekranında ve yol bilgisayarında uyarı ve ikaz işaretleri yanacaktır.
1- Mercedes Actros Motor Arıza Lambası
Mercedes Actros’un motor, şanzıman ve diğer parçalarında bir çok sensör bulunmaktadır. Bu sensörlerin aracın motor kontrol ünitesine (ECU) sürekli olarak bilgi verir. Motor beyninden sensörlere 5 voltluk referans sinyali gider. Bu sinyal 1.5 ile 5 volt aralığında dönüş yapar. Eğer sensörlerden gelen sinyaller bu değerin dışına çıkarsa ilgili parçada veya sensörde arıza var demektir. Bu durumu sürücüye bildirmek için Actros’un gösterge panelinde sarı renkli motor arıza lambası yanar.
2- Mercedes Actros Sürücü Kabini (Kupa) Kilitleme
Mercedes Actros’un sürücü kabini yani kupa diye adlandırılan kısmı istenildiği zaman veya motor tamir edileceğinde kriko yardımıyla kaldırılabilir. Ancak sürüş sırasında muhakkak kilitli olması gerekmektedir. Eğer sürücü kabini kilidini aktif değilse bu sürüş sırasında tehlike oluşturabilir. Bunu göstermek için gösterge ekranında sarı renkli kamyonun üstünde ünlem işareti yanacaktır. Kesinlikle bu işaret yanarken aracınızı kullanmamalısınız. Kabinin sallanması aracın pek çok yerinde sorun olmasına neden olabilir. Ayrıca sürüş açısından tehlike oluşturacağından kesinlikle sürücü kabini kilidinin kapalı durumda olması gerekir.
3- Araç Yüksekliği Ayarlama Işığı
Mercedes Actros marka tır ve kamyonlarda aracın yüksekliği ayarlanabilmektedir. Dorse takarken veya çıkartırken aracın yükseltilip alçaltılması sağlanabilir. Ayrıca uluslararası çalışan bazı tırlarda bu özellik olması gerekir. Bazı ülkelerde müsaade edilen araç yüksekliği düşük olabilmektedir. Eğer gösterge ekranında bu uyarı ışığı yanıyorsa aracınız güvenli sürüş için uygun yükseklikte değildir. Mutlaka bu ikaz işareti yanıyorsa uygun şekilde şaseyi alçaltmalı veya yükseltmelisiniz.
4- Mercedes Actros Direksiyon Arıza Lambası
Aracınızın gösterge ekranında sarı renkli direksiyonun yanında ünlem işareti görüyorsanız direksiyon sisteminde bir arıza var demektir. Ayrıca araç sabit dururken direksiyonu çevirmemeniz için bu ikaz lambası yanabilir. Gösterge ekranında direksiyon arıza lambasının yandığını görüyorsanız öncelikli olarak aracınızı stop edin ve tekrar çalıştırın. Eğer uyarı ışığı yanmaya devam ediyorsa direksiyon hidrolik yağını kontrol edin. Genelde hidrolik yağı seviyesi azaldığında veya eskidiğinde yanar. Ancak hala yanmaya devam ediyorsa bu sefer aracınızın direksiyon sistemine daha fazla zarar gelmemesi için servise götürün. Şunu unutmayın ki tır ve kamyonların direksiyon arızaları çok pahalıya mal olmaktadır.
5- Mercedes Actros Kaymayı Önleyici Kilit Aktif İkaz İşareti
Bilindiği üzere tırlar ve kamyonlar tonlarca yük taşırlar. Bu araçlar yokuş inerken veya çıkarken ağırlık nedeniyle kayabilirler. Bu durumun önüne geçmek için Mercedes Actros’ta kaymayı önleyici kilit sistemi bulunmaktadır. Aracınızın gösterge ekranında yokuş çıkan kamyon işareti görüyorsanız bu özellik devrede demektir. Ayrıca kayma hissettiği zaman yanıp sönecektir. Bu özellik bir düğme yardımıyla aktif ve pasif edilebilir. Ancak ne olursa olsun yüklü giderken yokuş inişlerinde sürücülerin en büyük yardımcısı konumundadır. Bu özellik ayrıca rampada kalkış yaparken aracın geri kaymasını engellemektedir. Bir nevi yokuş kalkış desteği denilebilir.
6- Mercedes Actros Aktif Fren Asistanı Uyarı Işığı
Mercedes Actros çok fazla özellik barındırıyor. Sürüş güvenliği açısından pek çok yardımcı asistan donanımına sahiptir. Bunlardan bir tanesi de aktif fren asistanı (Active Brake Assist) denilen sistemdir. Aracın ön tarafından bulunan sensörler sürekli olarak yolu izlerler. Olası bir tehlike durumunda araç kendi kendine fren yapabilir. Veya araç olması gerektiğinden çok daha fazla hızlandıysa aktif fren asistanı devreye girebilir. Aracınızın gösterge ekranında sarı renkli bu uyarı ışığının yandığını görüyorsanız sistem aktif ve çalışıyor demektir. Bu özelliği aracınızda bir düğme yardımıyla istediğiniz zaman kapatabilirsiniz.
7- Mercedes Actros ASR Uyarı Lambası
Mercedes Actros’ta ASR yani denge kontrol asistanı adı verilen özellik vardır. Bu sistemin görevi aracın tekerlerinin patinaj yapmasını engellemektir. ASR sistemi aracın yol tutuşunu artırırken daha güvenli sürüş sağlar. Aracınızın gösterge ekranında turuncu renkli kayan araba sembolü varsa asr devre dışı demektir. Asr çalışmazken aracı kullanmak tehlikeli durumlar oluşturabilir. Ancak çok yüklü durumlarda kapatılması gerekebilir. Bu durumda sürücüyü uyarmak için gösterge ekranında yanda görülen ikaz lambası yanacaktır. Kontrol bölmesinde ASR off düğmesine basarak devreden çıkartılabilmektedir.
8- Mercedes Actros TC İkaz Lambası Anlamı
2015 model ve daha eski Mercedes Actros tırlarında ASR’nin eski adı olan turuncu yuvarlak içinde TC sembolü çıkmaktadır. Görevi tekerlerin patinaj yapmasını engellemektir. Bu sistemin görevi aracınız yüklü iken tekerlerinin patinaja sarmasının önüne geçmektir. Ayrıca ıslak ve kaygan yollarda durduktan sonra çekici tekerler çabuk patinaj yaparlar. Bu sistem aktif olduğunda bu durumun önüne geçilir. Aracınızın içinde bulunan bir düğme tarafından sistem aktif veya pasif duruma getirilebilir. TC uyarı lambasının sürüş sırasında sönük olması gerekir. Eğer yanıyorsa bu özellik çalışmıyor demektir.
9- Mercedes Actros ABS Arıza Lambası
ABS yani kilitlenmeyi önleyici fren sistemi demektir. Bu özelliğin görevi ani fren sırasında ön tekerlerin kilitlenmesini önlemektir. Çünkü ani frenlemede kızaklayan tekerler direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına neden olacaktır. ABS sistemi fren balatalarını saniyede 30-35 defa sıkıp bırakarak tekerlerin kızaklamasının önüne geçer. Böylelikle fren sırasında araca direksiyon ile yön verebilmenizi sağlar. Aracınızın gösterge ekranında abs uyarı ışığı yanıyorsa sistem devre dışı kalmış demektir. Genelde tekerlerde bulunan hız sensörü arızası nedeniyle ABS ikaz lambası yanmaktadır. ABS ışığı yanarken aracınızı kullanmak son derece tehlikelidir. Çünkü tır yüklü durumlarda kaymaya daha meyillidir. Bu durum sizin ve aracınızın güvenliğini tehlikeye atacaktır.
10- Mercedes Actros Fren Arıza Lambası
Bir kamyon veya tırda en çok dikkat edilmesi gereken sistem fren sistemidir. Çünkü tonlarca yükle hareket eden araçlar olduğu için fren sistemi çok fazla baskı altında çalışırlar. Ayrıca tırların fren sistemi çok karmaşık yapıdadır. Aracınızın gösterge tablosunda kırmızı yuvarlak içinde ünlem işareti görüyorsanız fren sisteminde bir arıza var demektir. Bu ikaz ışığı yanarken aracınızın kesinlikle kullanmamalısınız. Genelde fren hidrolik yağı bittiğinde veya fren balataları aşındığı zaman yanar. Fren arıza lambasının söndürmek için fren sisteminin iyi bir şekilde kontrol edilmesi ve varsa arızaların düzeltilmesi gerekir. Ayrıca bu uyarı işareti ile birlikte sesli ikaz verecektir.
11- Mercedes Actros TSA Uyarı Işığı (Römork Stabilite Yardımcısı)
Trailer stability assist’in baş harflerinin kısaltmasıdır. Tıra bağlı olan dorse aşırı miktarda sallandığında veya fren yaparken yana doğru savrulmaya başladığında bu sistem devreye girer. TSA’nın görevi dorse ile çekicinin bir uyum halinde hareket etmesini sağlamaktır. Özellikle dorse boşken daha fazla sallanır. Bu durumlarda tırdan bağımsız hareket edebilir veya sallanabilir. Aracınızın gösterge ekranında TSA uyarı ışığının yandığını görüyorsanız sistem devre dışı demektir. Bu durum dorsenin yoldan çıkmasına veya çekiciyi sallamasına neden olabilir. Kabin içerisinde düğmeden aktif veya pasif edilebilir. Sürüş sırasında muhakkak çalışır halde olması gerekmektedir.
12- Mercedes Actros Adblue Seviyesi Düşük İkaz Işığı
Adblue, Euro 6 ve üstü emisyon değerleri için geçerli bir sıvıdır. Dizel motorların egzoz gazı atmosferi çok fazla zehirlemektedir. Bunun önüne geçmek için katalitik konvertöre adblue sıvısı gönderilir. Burada kimyasal tepkimeye uğrayan egzoz gazı daha az zararlı hale gelir. Aracınızın gösterge ekranında bu ikaz lambası yandıysa adblue seviyesi azalmış demektir. Adblue eksik şekilde aracınızı kullanmak egzoz sistemine ciddi zararlar verebilir. Adblue neredeyse her benzin istasyonunda satılmaktadır. Adblue %32 oranında üre %68 oranında saf sudan oluşmaktadır. Mercedes Actrosta kabinin hemen arkasında bir deposu bulunmaktadır.
13- Mercedes Actros DPF (Dizel Partikül Filtresi) Rejenerasyon Uyarı Işığı
Dizel partikül filtresi yani DPF’nin görevi egzoz gazı içerisinde zehirli gazları atmosfere bırakmadan önce motora gönderilerek tekrar yakılmasını sağlamaktır. Bu uyarı işaretinin anlamı araçta rejenerasyon yapıldığı anlamına gelmektedir. Aracınızın gösterge ekranında bu ikaz lambası yanıp sönüyorsa sürüşe devam etmelisiniz. Çünkü sistem DPF temizliği yapıyor demektir. Bu uyarı sembolü söndüğü zaman egzoz gazı dönüşümü tamamlanmış demektir. DPF bakımı aracınızın motor sağlığı için çok önemlidir. Tırda kullanılan mazot yüksek miktarda kirletici barındırmaktadır. Eğer bu işaret sönmeden motoru durdurursanız egzoz sistemi veya DPF tıkanabilir.
14- Mercedes Actros DPF Arıza Lambası
Dizel partikül fitresi yani DPF egzoz gazının yeniden yanma odasına gönderilerek yakılmasını böylelikle daha çevreci hale getirilmesini sağlar. Actros’un gösterge ekranında DPF işaretinin sürekli yandığını veya yanıp söndüğünü görüyorsanız dizel partikül filtresi tıkalı veya arızalı demektir. Tıkalı DPF motorun boğulmasına ve aracınızın performansının düşmesine neden olacaktır. DPF arıza yapmaması veya tıkanmaması için kaliteli mazot alıp aracınızın egzoz bakımlarını zamanında yaptırmanız gerekmektedir.
15- Mercedes Actros Retarder Uyarı Lambası
Normal pedal freni aracın fren balatalarının diskleri sıkıştırmasıyla çalışır. Ancak tır ve kamyonlar çok ağır yükler taşıdığı için standart frenler yokuş inişlerinde çok fazla ısınırlar. Bunun için Actros tırlarda retarder adı verilen frenleme sistemi vardır. Direksiyonun yanında bulunan kol kademe kademe aşağıya çekilerek şaft basınçlı yağ ile sıkıştırılır ve aracın yavaşlaması sağlanır. Retarder aracın yokuş inerken güvenli bir şekilde iniş yapılmasını sağlar. Retarder yani sürekli fren sistemi aktif iken aracınızın gösterge panelinde bu uyarı ışığı yanacaktır. eğer gaz vermeye başlarsanız yanıp sönmeye başlayacaktır. Retarder kolunu kapalı konuma getirdiğinizde sönecektir.
Kaynak: reelbilgi.com