Mercedes Sprinter gösterge panelinde bulunan arıza lambaları ne anlama geliyor? Mercedes Sprinter gösterge ekranı işaretleri anlamları nelerdir? Mercedes Benz Sprinter arıza ışıkları ile uyarı ve ikaz işaretleri neden yanar ve nasıl söndürülür gibi çok sorulan sorulara cevap vereceğiz.
Dünyanın en büyük taşıt üreticisi Mercedes Benz, otomobil üretiminin yanı sıra hafif ticari araç, kamyon, kamyonet, minibüs ve tır gibi diğer araçları da üretmektedir. Kalitesi ile bilinen tüm araçları uzun ömürlü ve konforludur. Yazımızda hafif ticari araç kategorisinde yer alan Mercedes Sprinter, ilk olarak 1995 yılında üretilmeye başlanmıştır. Minibüs, kapalı ve açık kasa kamyonet tipleri olan Sprinter modeli Türkiye’de servis, turizm taşımacılığı, Kobiler için yük taşımacılığı yaparak adını en üst sıralara yazdırmayı başardı.
İlginizi Çekebilir: Ford Transit Arıza Lambaları
Düz ve otomatik vites seçeneği dizel motor ile üretilmiştir. Yaygın yedek parça ve servis hizmeti sunuyor. Mercedes Benz Sprinter 208 CDI, 212 D, 213 CDI, 308 D, 312 D, 313 CDI, 314 CDI, 315 CDI, 316 CDI, 317 CDI, 412D, 413 CDI, 415 CDI, 416 CDI, 417 CDI, 419 CDI, 515 CDI, 516 CDI, 517 CDI ve 519 CDI motor seçenekleri sunuyor. Bu karosere sahip olan araçlar minibüs ve açık, kapalı kasa kamyonet olarak kullanılmaktadır. Volkswagen Carfter ile ortak kullanılan otomatik vitesli seçenekleri de tercih sebebi oluyor.
Adı gibi atak ve çevik olan Sprinter, gelişmiş özellikleri ile adeta otomobil kullanıyor hissi oluşturmaktadır. Ülkemizde 315 CDİ modeli en çok tutulan ve satılan modeli olarak biliniyor. Servis ve şehir içi dolmuş işi yapanların tercihi de Mercedes Benz Sprinter modeli olarak bilinir. Minibüs modellerin koltuk sayısı 10+1, 13+1, 15+1 ve 16+1 şeklindedir. Asıl konumuz olan Mercedes Benz Sprinter gösterge işaretleri nedir? Mercedes Sprinter uyarı ve ikaz ışıkları ne anlama geliyor? Sprinter arıza lambaları neden yanar ve ekrandan nasıl silinir gibi çok merak edilen soruların yanıtlarına geçiyoruz.
Mercedes Sprinter Arıza Lambaları Anlamı | Sprinter Gösterge Ekranı İşaretleri ve Uyarı Işıkları Anlamları
Sprinter hafif ticari araçlar yük taşımadaki becerisi, kolay kullanımı, manevra kabiliyeti gibi çok aranılan özellikleri bünyesinde taşıyor. Özellikleri günümüzün ihtiyaçlarının çoğunu karşılayabiliyor. Kullanıcının işini kolaylaştırmak için tasarlanan arıza ve hata lambaları modele ve üretim yılına göre değişebilmektedir. Bu işaret ve ışıklar diğer ülkelerde satılan modellere göre de değişebiliyor. Mercedes Benz Sprinter gösterge ekranındaki işaret ve arıza ışıklarının anlamını bilmek sürücü için oldukça önemlidir. Şimdi hep beraber Mercedes Benz Sprinter arıza işaretleri, uyarı ve ikaz sembolleri anlamları neler? Sprinter gösterge ekranında yer alan lambalar ne işe yarar sorularının detaylı cevabına göz atalım.
1- Mercedes Benz Sprinter ESC Uyarı Lambası Anlamı
Yüksek ve geniş bir kasaya sahip Sprinter ticari araçlar viraja girdiğinde ya da kuvvetli bir rüzgar ile karşılaştığında yoldan çıkma ya da savrulma gibi olumsuzluklarla karşılaşabiliyor. Fren sistemi içerisindeki ESC özelliği, aracın tekerleklerinden daha fazla güce ihtiyacı olan tekere fazla güç aktarımı yapar ve ihtiyacı olmayan tekerleklerden de ABS’den yardım alarak ilgili tekeri yavaşlatır. Bu sayede aracın savrulması ya da yoldan çıkması önlenmiş olur.
ESC sistemi devreye girdiğinde gösterge ekranında kayan araba şeklinde kırmızı renkli ESC ışığı yanar. Tehlike ortadan kalktığında gösterge ekranındaki bu ışığı göremeyeceksiniz. ESC sistem arızaları ve sürücünün manuel olarak sistemi kapatması halinde ise gösterge panelinde ESC OFF lambası yanar ve sistemin çalışmadığına dair kullanıcıya bilgilendirme yapar.
2- Mercedes Sprinter Mesafe İkaz Işığı Anlamı
Takip mesafesi korunmadığında kaza riskini önlemek adına aracın ön tarafında yer bulan sensörler öndeki araca yaklaşınca gösterge ekranında mesafe ikaz lambası yanmasına yardımcı oluyor. Kullanıcı dalgın olduğunda ya da herhangi bir sebeple öndeki araca çok yaklaştığında bu ikaz işareti sesli uyarıda vererek sürücüye hatırlatmada bulunur. Takip mesafesi tekrar olması gereken sınırlarda olduğunda ya da sistem manuel olarak kapatıldığında bu ikaz lambası görünmeyecektir.
3- Mercedes Sprinter Emniyet Kemeri Uyarı İşareti Anlamı
Hangi araç olursa olsun yolculuğa çıkılmadan önce kemerler düzgün bir şekilde bağlanmalıdır. Olası kaza durumlarında araç içerisindekilerin can güvenliğini sağlamak adına oluşturulan emniyet kemerleri takılı olmadığında gösterge panelinde emniyet kemeri uyarı ışığı yakılarak bilgilendirme yapılmaktadır. Emniyet kemeri takıldığında ekrandaki ikaz lambası sönecektir. Bazen emniyet kemeri sistemindeki arızalar neticesinde kemerler takılı olsa bile bu işareti görmeye devam edebilirsiniz.
4- Sprinter Motor Arıza Lambası Anlamı
Binek araçlarda olduğu gibi Mercedes Benz Sprinter modeli ticari araçlarda da motor kontrol ünitesi bulunuyor. Sensörler ile anlık ölçüm yapan ECU yani motor kontrol birimi, her hangi bir sistemde ya da parçada arıza algıladığında ekranda arıza veya uyarı lambası yakar. Motor sistemi içerisinde yer alan oksijen sensörü, EGR valfi, yakıt sistemi problemleri, enjektör sorunları dizel partikül filtresi tıkanıklığı ve egzoz sistemindeki diğer arızalar neticesinde gösterge panelinde motor arıza lambası yandığı görülmektedir.
Motor arızası çoğunlukla uyarı anlamına gelse de kimi durumlarda ciddi bir arızadan kaynaklı yanabiliyor. Motor arıza ışığı yanan aracı fazla vakit kaybetmeden yetkili bir servise götürerek araç beynini makineye bağlatıp arızayı tespit ettirmeli ve gerekli tamir işlemlerini başlatmalısınız.
5- Mercedes Sprinter Ön Kızdırma (Isıtma) Bujisi Arıza Işığı Anlamı
Sprinter ticari araçların tamamı dizel yakıtla çalışıyor ve dizel yakıtın yanması soğuk havalarda daha güç hal alıyor. Her silindirde 1 adet olan ön kızdırma bujisi diğer bir adıyla ısıtma bujileri yakıt hava karışımını ısıtarak tutuşmayı daha erkene alıyor. Bu işlevi yerine getiren ısıtma bujilerinden herhangi birisi ya da daha fazlası arızalı ise ekran panelinde ön ısıtma bujisi arıza ışığı yanmaktadır. Birçok kullanıcı hangi ısıtma bujisinin arızalı olduğunu bilemeyeceği için kalifiye bir servis atölyesinde arızalı buji tespit edilmeli ve yenisi ile değiştirilmelidir.
6- Mercedes Sprinter El Freni İkaz Lambası Anlamı
Bazı modellerde manuel bazı modellerde ise elektrikli el freni bulunmaktadır. Her iki seçenekte de araç sürücüsü el frenini çektiğinden gösterge ekranında el freni çekili ikaz ışığı yandığı görülür. El freni sisteminde meydana gelebilen herhangi bir arızada el freni çekili olmasa bile el freni ışığını görmeniz olası bir durumdur. Normal şartlarda el freni indirildiğinde ekran panelindeki uyarı işareti kendiliğinden silinmektedir.
7- Sprinter Fren Arıza Lambası Anlamı
Yük ve yolcu taşıyan Mercedes Benz Sprinter ticari araçların fren sistemleri daima kontrol edilmeli ve sağlam olmalıdır. Fren hidrolik yağı eksikliği, fren merkez ve balata sorunları, fren hortumu patlamalara ve diğer elektrik problemlerinden kaynaklı olmak kaydıyla gösterge ekranında sistemin arızalı olduğunu gösteren fren arıza lambası yanabiliyor. Bu ikaz ışığı ile karşılaşan kullanıcı öncelikle fren hidrolik kabını açıp eksiklik olmadığına kontrol etmelidir. Eksiklik varsa araca uygun fren hidrolik yağı takviyesi yapılır ve gösterge paneline tekrar bakılır. Hidrolik yağı tamamlanmasına rağmen fren arıza ışığı yanmaya devam ediyor ise aracı kontrollü bir biçimde oto servisine götürerek tüm sistem kontrol edilmeli ve arızalı kısımlar tamir edilmelidir.
8- Mercedes Sprinter Akü Lambası Anlamı
Motor çalıştığı sürece şarj dinamosu da dönerek araç için gerekli elektriği üretip aküde depolanmasına yardımcı olur. Özellikle motora ilk hareketi veren marş dinamosu çalışmak için aküden elektrik çeker. Akü bittiğinde, kullanılamaz hale geldiğinde, şarj dinamosu kömürü bittiğinde, elektrik aktarma kabloları deformasyona uğradığında ve diğer sorunlarda akünün şarj olmadığını gösteren akü ışığı yanar. Akü şarj lambası motor çalışmadan kontak çevrildiğinde direkt yanmaya başlar ve motor çalışınca ekrandan kaybolur. Aracı kullanırken akü şarj işaretini görmeye başlamış iseniz aracı durdurmadan en yakındaki oto elektrik atölyesine giderek sistemi tepeden tırnağa kontrol ettirmeniz yararlı bir davranış olacaktır.
9- Mercedes Benz Sprinter Motor Hararet Lambası Anlamı
Kullanım amacına uygun olarak Sprinter ticari araçların motoruna büyük iş düşüyor. Motor ve bileşenleri 90 derece ortalama sıcaklığa sahip olduğunda daha verimli olduğu bilinmektedir. Eğer gösterge panelinde kırmızı renkli hararet lambası görüyor iseniz bunun nedeni aracınızın soğutma sisteminde bir arıza meydana gelmiş olmasıdır. Fan ve radyatör sorunları, V kayışı kopması ya da gevşemesi, soğutma suyunun eksikliği, devir daim pompası arızaları gibi sebepler aracın motorunun aşırı ısınmasına neden olan faktörler arasında yer alıyor. Sprinter ticari aracınızın kullanım alanında gösterge ekranında hararet ışığı yandığını görüyorsanız aracınızı hemen uygun bir yere çekip motorun soğutma sıvısını kontrol edin.
Bu işlemi yaparken istenmeyen yanıklara maruz kalabilirsiniz. O yüzden kontrolü gözle yapmak lazımdır ve genleşme kabına birden açmak tavsiye edilmez. Soğutma suyu tamamlandığında ekran panelinde arıza ışığının yanıp yanmadığını kontrol edin. Hararet lambası yanmaya devam ediyorsa hortumlarda ya da fan pervanesinde bir aksilik olup olmadığını da incelemelisiniz. Gözle görülebilen bir arıza yok ise yetkili bir servisten yardım alarak aracı zorlamadan tamirciye gitmeniz gerekiyor.
10- Mercedes Sprinter Servo Direksiyon Arıza Işığı Anlamı
Elektrik destekli direksiyon olarak da bilinen servo direksiyonlar aracın süratine göre otomatik olarak ayarlanan ve yardımcı güç desteği sunarak sürücünün daha konforlu bir araç sürmesini sağlamaktadır. Direksiyon pompası arızası, direksiyon hidroliğinin eksik olması ya da servo direksiyon sensör arızaları neticesinde gösterge panelinde servo direksiyon arıza lambası yandığı görülebiliyor. Servo direksiyonun elektrikli pompası arızalandığında kullanıcı zaten sürüş anında direksiyonu sola ya da sağa tam çevirdiğinde gürültülü bir şekilde arıza olduğunu anlayabiliyor. Bu işareti gördüğünüzde öncelikle hidrolik yağı kontrol yapılmalı ve araca uygun hidrolik yağı eklenmelidir. Buna rağmen araçta direksiyon arıza işareti görülmeye devam ediyorsa aracınızı mekanik oto servisine götürerek sonra çare arayabilirsiniz.
11- Sprinter Yakıt Lambası Anlamı
Sprinter ticari araçların tamamı motorin ile çalışıyor. Yakıt deposu içerisindeki şamandıra ve sensör yakıt seviyesine sürekli ölçerek yakıt biteceği zaman sürücüye bilgilendirme yapıyor. Gösterge panelinde sarı renkli yaka taşıyan gördüğünüzde aracınıza dizel yakıt almanız gerekmektedir. Depo içerisindeki şamandıra ve sensör arızalı ise depoda yakıt olsa bile bu işaret ekranında yanmaya devam edecektir. Dizel yakıtla çalışan Mercedes Sprinter araçların depo içerisindeki yabancı maddelerin yakıt pompası tarafından çekilerek enjektörleri tıkama ihtimali bulunur. Araç üreticileri Bu sebeple göstergede mümkün mertebe yakıt ikaz ışığı yanmaması gerektiğini önemle hatırlatır.
12- Mercedes Sprinter Ön Sis Farları Açık Uyarı Işığı Anlamı
Uzun yolculukta olumsuz hava koşullarında yolu görmemiz zorlaşabiliyor. Sis olayı meydana geldiğinde ön tarafı daha rahat görebilmek için açılan ön sis farları aktif olduğunda gösterge panelinde ön sis farları açık uyarı ışığı yandığını görürsünüz. Ön sis farı kapatıldığında ekran panelindeki uyarı ışığı da kendiliğinden silinecektir.
13- Mercedes Sprinter Lastik Basınç Uyarı Sembolü Anlamı
İşi gereği ağırlığı fazla olan ticari araçların lastik basınçları, yol kavramada ve yük taşımada oldukça önemlidir. Lastiklerden biri ya da birkaçının hava basıncı düştüğünde sürücüyü uyarmak için gösterge ekranında lastik basıncı düşük uyarı lambası yakılır. Yakıt sarfiyatını arttıran ve yol güvenliğini azaltan bu olumsuz durum lastiklerin doğru hava basıncında şişirilmesi sonucunda ekrandaki ikaz ışığının silindiği görülecektir.
14- Sprinter ABS Arıza Lambası Anlamı
Güçlü bir fren sistemine sahip olması gereken ticari araçlar ABS özelliği ile desteklendiğinde birçok olumsuzluk engellenmiş oluyor. Kızaklamayı önleyici fren sistemi olarak bilinen ABS, kullanıcının direksiyon hakimiyetini arttırdığı gibi aracın da kısıtlamasının önüne geçiyor. Fren hidrolik seviyesi eksikse, ABS sensörleri arızalı ise ya da elektriksel bir sorun oluşmuş ise ABS sistemi devre dışı kalabilir ve ekranda ABS arıza lambası yanması kaçınılmazdır. Fren hidroliği tamamlanır ve gösterge panosunda halen arıza ışığı yanmaya devam etmiş ise aracınızı kontrollü bir şekilde fren arıza işlerinde uzmanlaşmış bir frenciye götürerek tüm sistemi kontrol ettirmeli ve gerekli işlemleri yaptırmalısınız.
15- Mercedes Sprinter Ön Cam Yıkama Suyu Seviyesi İşareti Anlamı
Motor kaputu açıldığında büyük bir sıvı haznesi görüyorsanız bu kuvvetle muhtemel yıkama suyu haznesidir. Sileceğin düzgün çalışabilmesi için gerekli yıkama suyu bu haznede sensör tarafından ölçülür ve eksildiğinde ekran panelinde cam yıkama suyu seviyesi uyarı ışığı çıkar. Kış aylarında tabanın donmasını engellemek için antifrizli su kullanmak gerekiyor. Eksiklik tamamlandığında ve sensör su kabındaki sıvı seviyesini daha yüksek ölçtüğünde ekrandaki yıkama suyu işareti kaybolacaktır.
16- Mercedes Benz Sprinter ESP Lambası Anlamı
ABS gibi fren mekanizması içerisinde yer alan ESP özelliği hızla girilen bir araçlarda veya aşırı rüzgarda aracın devrilmesini engellemek için sistem kapalı olmadığı sürece devreye girer. Aracı dengede tutmak ve sürüşü stabil hale getirmek için ESP özelliği devreye girdiğinde ekran panelinde ESP lambası görülür. Araç düzgün bir şekilde ilerlemeye devam ettiğinde ekran panelindeki ESP ışığı da kendiliğinden başka bir işleme gerek kalmadan kaybolacaktır.
17- Mercedes Sprinter Yorgunluk Algılama Uyarı Lambası Anlamı
Alıcı kullanmaya başladıktan sonra motor kontrol ünitesi tarafından sürüş tavrınız değerlendirilerek bir veri hazırlanır. Uzun süre araç kullanmış iseniz normal sürüş tarzınızın dışına çıkıldığında ya da istemsiz şerit değiştirme gibi sonuçlarda yol güvenlik sistemi devreye girer ve sizi sesli, ışıklı bir ikazla yorgun olduğunuza dair uyarır. Fincan sembolü ile gösterilen yorgunluk uyarı ışığı yandığında biraz dinlenmeniz tavsiye edilir.
18- Mercedes Sprinter Çarpışma Önleyici Sistem İkaz Işığı Anlamı
Mercedes Sprinter aracın ön tarafında bulunan sensörler öndeki araca aşırı yaklaşıldığında ve hız yüksekse aracı algılar ve çarpışma olaylarını engellemek için otomatik fren yapılır. Sistem çalıştığında gösterge ekranında sesli bir uyarı ve çarpışmayı önleyici ikaz lambası yakılır. Tehlikeli durum sona erdiğinde gösterge ekranındaki çarpışma önleyici sistem lambası kendiliğinden kapanır.
19- Sprinter Airbag Arıza Lambası Anlamı
Güvenlik önlemleri içerisinde büyük bir yere sahip olan hava yastıkları Mercedes Benz Sprinter ticari araçlarda da bulunuyor. Olası kaza anında kompresör hava yastıklarını şişirir ve önemli darbeleri emerek oluşabilecek travmaları hafifletir. Airbag sensör arızası, ön gergin makarası problemleri ve emniyet kemeri sistemindeki arızalar neticesinde airbag özelliğinin çalışamayacağını gösteren airbag arıza ışığı yanar. Can güvenliği bakımından önemli bir özellik olan airbag, sistem arızaları sonucu çalışmıyorsa aracı uzman bir servise götürerek yardım alabilirsiniz.
20- Mercedes Sprinter Şerit Değiştirme Asistanı İkaz İşareti Anlamı
Modern araçlarda şerit değiştirme asistanları bulunur ve sürücüyü hatalı şerit değiştirme işleme gerçekleştirilirken araçtaki sensörler algılama yapar ve tehlikeli durumlarda yanlış şerit değiştirme yaparken sürücüyü uyarı lambası ile ikaz eder. Kazaların önüne geçmek için tasarlanan bu özellik şerit değiştirme işlemi uygun bir şekilde yapıldığında ekrandan silinir.
21- Mercedes Sprinter Kapı Açık İkaz Sembolü Anlamı
Araç kapılarının hareket halindeyken kapalı olması gerekiyor. Aksi halde kullanıcı ve araç içindeki diğer kişilerin güvenliği tehlikeye atılmış olmaktadır. Sprinter aracın kapıları kullanım alanında açık ise ekran panelinde kırmızı renkli kapı açık ikaz lambası yanar. Kapılar kontrol edilip doğru bir şekilde kapatıldığında ekrandaki ikaz sembolü kendiliğinden silinecektir.
22- Mercedes Sprinter Yağ Lambası Anlamı
Motor yağı kullanılmadan aracın motorundan randevu almak mümkün değildir. Motor belli bir süre yağsız kalırsa metal parçalar aşınır ve kilitlenerek çalışamaz hale gelir. Yağ pompası ve yağ sensörü arızası, motor yağı eksikliği ya da uygun motor yağı kullanmama, aracın yağ yakması gibi çeşitli faktörler gösterge ekranında yağlama işlemi yapılmadığını gösterir ve sürücü uyarmak için motor yağ lambası yanar. Yağ lambası marşa basılmadan önce direk yanmaya başlar ve yağdanlık biçimindeki yağ ışığı motor hareket edince 3 saniye kadar sonra ekrandan kaybolur.
Sprinter yağ lambası sembolü hareket halindeyken yanmaya başlamışsa çok ciddi bir sorun olan yağ basınç arızası meydana geldiği için aracı uygun bir yere çekip motoru stop etmelisiniz. Motor soğuduktan sonra yağ çubuğunu çekerek yağ seviyesini kontrol etmeli ve eksiklik varsa uygun motor yağı takviyesi yapılmalıdır. Motor yağı eklenmesine rağmen ekran panelinde yağ basınç ışığı yanmaya devam ediyorsa aracınızı hareket ettirmeden kalifiye bir yetkili servise götürerek arızalı olan sistemin doğru çalışmasını istemelisiniz.
Kaynak: reelbilgi.com