Mitsubishi Carisma Nasıl Araba, Alınır Mı? Carisma Kullanıcı Yorumu ve İnceleme

Japon otomobil markası Mitsubishi’nin bir dönem ülkemizde de sattığı modeli olan Carisma nasıl bir araba ve alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Mitsubishi Carisma kullanıcı yorumu, test sürüşü ve incelemesine yer vereceğiz.

Mitsubishi dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden bir tanesiyken 90’lı yıllarda girdiği ekonomik kriz nedeniyle küçülme yoluna gitmiştir. Mitsubishi modelleri Türkiye’de hiçbir zaman çok fazla satılmamıştır. Araçları çok kaliteli olmasına rağmen reklam ve tanıtımının az yapılası markanın satışlarını ülkemizde yukarı taşıyamamıştır.

İlginizi Çekebilir: Fiat Marea Nasıl Bir Araba ve Alınır Mı?

Kendisi gibi maddi zorluklar yaşayan başka bir Avrupa markası olan Volvo ile işbirliğine giden Mitsubishi, Volvo’nun Hollanda da bulunan Netcar fabrikasında Carisma modelini üretmeye başlamıştır. Aynı platformda Volvo’nun S40 modeli de üretilmiştir. Yani Volvo S40 ve Mitsubishi Carisma aynı platformda üretilmiş iki modeldir. Bu araba her ne kadar Japon markası olsa da motor, mekanik ve şase gibi tüm parçaları Avrupa üretimidir. Yani S40’ın hemen hemen ikiz kardeşini alıyorsunuz diyebiliriz.

Mitsubishi Carisma Arka ve Yandan Görünüm
Mitsubishi Carisma Arka ve Yandan Görünüm

Mitsubishi Carisma Nasıl Bir Araba ve Özellikleri Nelerdir?

Mitsubishi Carisma D segmentinde yani orta üst sınıfa hitap eden modeldir. Dünyada her ne kadar 1995 yılında satılmaya başlamış olsa da ülkemizde 1998 yılında satılmaya başlamıştır. 2000 yılında makyajlı kasaları yer almıştır. 2005 yılında ise üretimi durdurulmuş ve ülkemizde satışı sonlandırılmıştır. Avance, Classic, Comfort, GL ve GLX donanım paketleri vardır. Carisma’da “ABS, ASR, dijital klima, hidrolik direksiyon, sürücü ve yolcu hava yastığı ile otomatik camlar ve elektrikli aynalar” gibi özellikler bulunmaktadır. Carisma’nın 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik vites seçenekleri mevcuttur. Genelde sedan kasa tipinde satılmış olsa da liftback diye adlandırılan hatchback sedan karışımı bir kasa tipine de sahiptir.

1.6 Benzinli: Carisma’nın en çok tutulan motor seçeneğidir. Zaten Carisma alacaksanız bu motora sahip bir tanesini almanızı tavsiye ederim. 103 beygir ve 141 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 10.2, şehir dışında 5.9 litre yakıt tüketmektedir. 0-100 hızlanması 12.5 saniyedir. Maksimum 190 km/s hıza çıkabilmektedir.

Mitsubishi Carisma 1.6 16V (16 Valf) Motor
Mitsubishi Carisma 1.6 16V (16 Valf) Motor

1.8 GDI Benzinli: Mitsubishi Carisma satılmış olan GDI teknolojisine sahip motordur. 4 silindirli olan bu motor 122 beygir ve 174 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu değildir. LPG takılınca sürekli arıza vermektedir. Şehir içinde 9.2, şehir dışında 5.6 litre yakıt tüketimi vardır.

Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Motor
Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Motor

1.9 DI-D Dizel: 2000’li yılların başında başlayan dizel çılgınlığı sebebiyle Renault üretimi 1.9 dizel motorlar Mitsubishi’de 1.9 DI-D adı ile kullanılmıştır. Yani bu motor Renault üretimidir. 102 beygir ve 215 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 7.3, şehir dışında 4.5 litre yakıt tüketmektedir.

Mitsubishi Carisma Kullanıcı Yorumu

Elimde çok param olmamasına rağmen ben alabileceğim en kaliteli ve sağlam otomobili almak istiyordum. Bu sebeple uzun araştırmalarım sonucunda 1.6 motorlu Mitsubishi Carisma aldım. Benim aracım 2003 model ve gerçekten aldığıma çok memnunum. Öncelikle anlatmaya içinden başlayacak olursak. Daha içine oturduğunuz anda kaliteli yapısı dikkat çekiyor. Kapıları ve tok sesini veriyor. Ön göğüste yumuşak deri benzeri kaplamaya yer verilmiş. Koltuklarında kumaş döşeme kullanılmış. Ayrıca süngerleri çok yumuşak. Yolculuk sırasında asla rahatsızlık vermiyor. D segmenti olduğu için içi oldukça geniş. Arka tarafına üç kişi rahatlıkla sığabilir. Arka diz mesafesi ise uzun boylular için bile yeterli. Donanım ve güvenlik olarak çok güzel. Benim aracımın kliması çalışıyor ve kavurucu yaz sıcaklarında bile arabanın içini buz gibi soğutuyor.

Motor performansı ise ortalama seviyede diyebiliriz. Kasası ağır olduğundan motoru ivmelenmekte zorluk çekiyor. Özellikle yokuş çıkarken aşağıdan devrini aldırmazsanız çok bayılıyor. Ani kalkışlarda hızlanma süresi biraz uzuyor. Ancak bu arabanın yarış otomobili olmadığını unutmayın. Motoru çok sessiz çalışıyor ve ses yalıtımı çok iyi. Yolculukta yol sesini içine asla almıyor. Altı yere yakın olduğu için köy ve engebeli yollar için pek uygun değil. Asfaltta ise muhteşem bir yol tutuşuna sahip. Çoğu arabanın 70-80 km hızlara düştüğü virajları ben Carisma ile 110-120 km hızla dönebiliyorum. Frenleri çok güven veriyor. Aniden yavaşlamak istediğinizde kısa mesafede güvenli bir şekilde durduruyor. Sedan kasalarının bagaj hacmi çok büyük. Benim ikiz bebeklerim var. İki bebek arabasını bile zorlanmadan içine koyabiliyorum. Kaporta olarak gerçekten çok sağlam. Asla çürüme ve paslanma gibi şeyler olmuyor.

Mitsubishi Carisma İçi
Mitsubishi Carisma İçi

Mitsubishi Carisma Alınır Mı?

Yazımın başında söylediğim gibi Mitsubishi ülkemizde hiçbir zaman öyle çok fazla tutulmamıştır. Ancak Carisma gerçekten çok kaliteli ve sağlam bir araba. Bu paralara alabileceğiniz en donanımlı, konforlu ve güvenli araçlardan bir tanesi. Yedek parçaları bulunuyor mu diye soracak olursanız, Japon parçaları satan pek çok dükkanda motor ve mekanik parçaları bolca mevcut. İkinci el piyasası çok hızlı değildir. Öyle hemen elden çıkarabileceğiniz araçlardan değil. Zaten Türkiye’de D segmenti neredeyse hiçbir araba tutulmuyor. D segmenti araç olduğu için ustalar tarafından çok fazla kurcalanmamış bir tanesini almanızı tavsiye ederim. Özellikle alacağınız Carisma‘nın elektrik tesisatı ve motorunun sağlamlığına dikkat etmenizi öneririm. Eğer tüm bunlarda sıkıntı yoksa gönül rahatlığıyla alıp uzun yıllar kullanabilirsiniz.

Mitsubishi Carisma Görünüm
Mitsubishi Carisma Görünüm

Kaynak: reelbilgi.com

Yorum yapın

error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.