Tofaş Şahin Arıza Lambaları Anlamı | Şahin S Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamı - Otomobil ve Araçlar

Reelbilgi © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Otomobil ve Araçlar

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Arıza Lambaları
  4. »
  5. Tofaş Şahin Arıza Lambaları Anlamı | Şahin S Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamı

Tofaş Şahin Arıza Lambaları Anlamı | Şahin S Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamı

Meu Meu - - 13 dk okuma süresi
101 1

Türkiye’de üretilen ilk araç modellerinden birisi olan Tofaş Şahin modeli arıza lambaları anlamı nedir? Tofaş Şahin gösterge ekranında bulunan uyarı ve ikaz işaretlerinin anlamları neler? Şahin S ikaz ve uyarı ışıkları neden yanar sorularının cevabını aktarıyoruz.

Tofaş, ülkemizde otomotiv üretim alanında ilk sırada gelen öncü oluşumlardan birisi olarak dikkat çekiyor. 1968 yılında Vehbi koç tarafından kurulan Tofaş, Bursa’da kurulan üretim tesisleri ile Fiat otomotiv üreticisinin en büyük ortağı konumunda yer alıyor. Ayrıca Citroen, DS, Peugeot, Opel ve Vauxhall otomobiller içinde üretim yapan Tofaş, 2013 yılında Fiat markasının 175 fabrikası içerisinde altın seviyeye çıkmayı başarmıştır. Dünyanın çeşitli ülkelerine yaptığı ihracatla ekonomiye katkıda bulunan Tofaş’ın Türkiye’de üretilen otomobil ve yedek parça üretimi alanında önemli bir paya sahip olduğunu ifade etmek gerekir.

Tofaş Şahin Gösterge Paneli
Tofaş Şahin Gösterge Paneli

İlginizi Çekebilir: Skoda Favorit Arıza Lambaları Anlamları

Ülkemizde kuş serisi olarak bilinen modellerin üretimini gerçekleştiren Tofaş, ürettiği otomobil, hafif ticari araç ve minibüsler ile biliniyor. Tofaş Şahin modeli Murat 131 modelinin devamı olarak 1981 yılında üretimine başlanılan yerli bir otomobil modeli olarak bilinmektedir. Arkadan çekişli araç modeli olarak üretimi yapılan Şahin modeli aktarım organları İtalyan Fiat geliştirilmiş ve 2010 yılına kadar üretimi devam etmiştir. Yıllarca kamu kurum ve kuruluşlarınca makam, hizmet aracı olarak kullanımına devam edilen Tofaş Şahin modeli günümüzde de halen modifiye ve drag tutkunlarının vazgeçilmez modeli olarak kullanımına devam edilmektedir.

1.4, 1.4 ie, 1.6, 1.6 ie, S ve Şahin 5 vites motor seçenekleri ile sedan tipi araç sınıfında bulunan Şahin modeli otomobiller, 1984-1988 birinci nesil, 1988-1993 ikinci nesil olarak piyasaya sunulmuş olup; iki sefer (1993-1997), (1997-2010) makyaj görerek satışı yapılmıştır. Üretim yılı ve modeline göre çeşitli farklılıklar bulunan Şahin modeli otomobillerin gösterge ekranında bulunan arıza ve uyarı, ikaz ışıkları anlamları neler sorularına cevap arayacağız.

Tofaş Şahin S Gösterge Paneli
Tofaş Şahin S Gösterge Paneli

Tofaş Şahin Arıza Lambaları Anlamı | Şahin S Uyarı ve İkaz İşaretleri Anlamı

Şahin modeli otomobiller hakkında bilmemiz gereken temel bilgiler arasında gösterge ekranında hata yada arıza durumlarında yanan ikaz ve uyarı ışıkları öncelik gerektiriyor. Şahin gösterge panelinde yer alan arıza lambaları neden yanar? Tofaş Şahin ikaz ve uyarı lambaları anlamları neler gibi kritik sorularının cevabını veriyoruz.

1- Tofaş Şahin El Freni Çekili İkaz Işığı Anlamı

Aracı park ettiğimizde sabit kalabilmesi için el freni mekanizmasından yardım alıyoruz. El freni çekili halde park ettiğimiz aracın vites dişlilerine ekstra yük binmesinin önüne geçeriz ve araç daha stabil şekilde durur. Tofaş Şahin gösterge panelinde kırmızı renkli el freni çekili ikaz lambası yanıyorsa araç el freni tarafından sabit hale getirilmiştir ve hareket etmeden önce el freni çekilmelidir. El freni çekili halde aracı hareket ettirirken araç zorlanır ve fren balataları ve diskler zarar görür. Panelde el freni çekili ikaz işareti el frenini indirmemize rağmen yanmaya devam ediyorsa aracınızı mekanik işlerinde uzman bir ustaya göstererek sorunu çözmeniz gerekiyor.


2- Tofaş Şahin Yağ Basınç Uyarı Lambası Anlamı

Aracın motorunun sağlıklı ve randımanlı çalışabilmesi için, motorun ve içerisindeki krank mili, pistonlar ve diğer metal parçaların yağlanması gerekmektedir. Tofaş Şahin modeli otomobilinizin gösterge panelinde kırmızı renkli yağdanlık şekline motor yağ basınç uyarısı aracınızın kontağını çevirdiğimizde yanar ve araç motoru çalıştıktan kısa bir süre sonra söner. Araç çalıştıktan sonra yada hareket halinde iken kırmızı renkli yağ basınç ışığı yanıyorsa motor yağlanması ile alakalı bir sorunun varlığından söz edebiliriz. Yağ pompası, yağ müşürü arızalı ise, araç motor unda yeteri kadar yağ kalmamış ise motor yağ arıza lambası yanması olası sebeplerin başında gelir.

Sürüş sırasında yağ basınç uyarı işareti ekranda belirdiğinde aracı kontrollü bir şekilde uygun bir yere çekip motorun yağ seviyesini motor soğuduktan sonra kontrol etmeliyiz. Yağ seviyesi eksikse tamamlamalı, yağ seviyesinde eksilme yok ise aracı mümkünse kullanmadan servise götürüp arızaya neden olan parça yada parçaların tamirini istememiz gerekmektedir.


3- Şahin Akü Uyarı Lambası Anlamı

Araç motorunun ilk hareketi alması için marş motorunun ihtiyaç duyduğu elektrik aküden sağlanır. Şarj dinamosu, motora bağlı bir kayış ile aküyü doldurmak ve ihtiyaç dışı enerjiyi depolamak için aküye iletir. Araç kontağı açıldığında her şey normal ise akü ikaz lambası motor çalıştıktan sonra gösterge ekranından kendiliğinden kaybolur. Akü eskimiş, şarj dinamosu bozulmuş, şarj dinamosu kayışı gevşemiş ve akü şarj olmuyorsa gösterge ekranında akü ikaz ışığı yanacaktır. Seyir halinde akü ikaz işareti yanmaya başlamışsa aracı durdurduğunuzda otomobiliniz tekrar çalışmayabilir. Her hangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak için aracınızı em yakın oto elektrik servisine götürerek akü arıza lambasının yanmasına neden olan sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor.


4- Tofaş Şahin Arka Cam Buz Çözme İşareti Anlamı

Ülkemizde soğuk kış aylarında aracımızın camlarının buz tuttuğunu görebiliyoruz. Görüş açımızın ve konforunun engellendiği buz tabakasını çözmek için arka camda yer alan buz çözücü (rezistans) devreye alındığında gösterge ekranında sürücüyü uyaran arka cam buz çözücü çalışıyor ışığı yandığını göreceğiz. Ön camlar kalorifer sistemi yardımı ile daha çabuk çözüleceği için arka camda bulunan rezistans buzların eriyip, görüş oranımızın artmasına yardımcı oluyor.

Arka camdaki buzlar eridiğinde sistemi devre dışı kaldığında gösterge ekranında bulunan arka cam rezistans açık ikaz lambası kaybolacaktır. Bu özelliği işimiz bittiğinde kapatmazsak  hassas yapıya sahip rezistanslar arızalanacak ve işlevsiz kalacaktır.


5- Tofaş Şahin Yakıt Seviyesi Uyarı Lambası Anlamı

Araca gerekli olan akaryakıt depoda muhafaza edilir. Tofaş Şahin otomobilin deposunda bulunan yakıt seviyesi kritik düzeye indiğinde gösterge ekranında sarı renkli yakıt bitiyor uyarı lambası yanar. yolda kalmamak için yakıt seviyesi düşük uyarı ışığı yandığı için araç ile yolda kalmamak adına yakıt takviyesi yapılmalıdır. Aracın deposunda bulunan ve yakıt seviyesinin ölçülmesini sağlayan şamandıra arızalı ise panelde yakıt uyarı lambası yanmaya devam eder.


6- Tofaş Şahin Dörtlü Flaşör Açık İkaz Işığı Anlamı

Tofaş Şahin otomobil ile ani durma, duraklama gibi durumlarda diğer araçlar tarafından fark edilmek için kullanılan dörtlü flaşörler bulunuyor. Dörtlü flaşörler arka ve önde bulunan sinyal lambalarının aynı anda çalışması prensibi ile aktif hale gelir ve gösterge ekranında kırmızı üçgen sembolü ile kısa aralıklar ile yanıp söner.

Dörtlü flaşörler ile ilgili ihtiyacımız sona erdiğinde düğmesine basıp kapattığımızda gösterge panelinden bu uyarı sembolünün kaybolduğunu görebiliriz. Araç sinyallerinin her hangi birinin çalışmaması gibi bir durum söz konusu ise dörtlü flaşörler olması gerekenden daha hızlı çalışacaktır.


7- Tofaş Şahin Uzun Farlar Açık Uyarı Lambası Anlamı

Yol aydınlatma için kullanılan ve uzun yollarda yol aydınlatmasının yeterli olamadığı yerlerde ve selektör yapmak için uzun farlardan yardım alabiliriz. Kısa farlara oranla daha yoğun ışık üreten uzun farlar açıldığında göstergede mavi renkli uzun farlar açık ikaz ışığı yanar. Uzun farlar, trafikteki diğer araçlar yaydığı ışıktan rahatsız olabileceği için ihtiyaç dışında kullanılmamalıdır. Uzun farları kapattığımız anda gösterge ekranında görülen mavi renkli ikaz lambası otomatik olarak kaybolacaktır.


8- Şahin Kısa Farlar Açık İkaz Işığı Anlamı

Hava kararında meskûn mahallerde yol aydınlatması ve diğer araçlar tarafından görünürlüğümüzü kısa farlar ile sağlıyoruz. Kısa farlar açıldığında gösterge panelinde yeşil renkli kısa farlar aktif uyarı lambası göreceğiz. Kısa farlar kapalı konuma getirildiğinde yeşil renkli ışık sönecektir.


9- Şahin S Enjeksiyon Sistemi Arıza Lambası Anlamı

Tofaş Şahin modeli araçların bir kısmında enjeksiyonlu sisteme geçilmiştir. Karbüratörün yerini alan yakıtın daha az sarfiyatını sağlayan enjeksiyon sistemi motora ince uçlu enjektör ile yakıtı püskürtme görevi görmektedir. Yakıt sistemi parçalarından birisi olan enjektörler, tıkandığında ve arızalandığında gösterge ekranının en sağında yer alan şırınga sembolü ile temsil edilen enjeksiyon sistemi arıza ışığı belirecektir.

Motor performansını ve yakıt sarfiyatını etkileyen bu arıza çeşidi önemli bir uyarı mahiyetindedir. Aracınızı motor mekanik uzmanı bir servise götürerek enjektörleri ve diğer bileşenlerin kontrolünü isteyerek tamirini yaptırmanız gerekmektedir.


10- Tofaş Şahin Sağa/Sola Sinyal Çalışıyor Uyarı Işığı Anlamı

Tofaş Şahin ile sağa-sola manevra yaparken, dönüş sırasında diğer araçların ve trafik güvenliğinin sağlanması için sinyaller adı verilen dış aydınlatma ve uyarı aparatlarından almamız gerekiyor. Sinyal kolunu üst tarafa kaldırdığımızda sağa sinyal, alt tarafa indirdiğimizde sola sinyal uyarı ışığının gösterge panelinde yandığını göreceğiz.

Dönüş işlemi tamamlandığında sinyal kolu otomatik olarak doğal konumuna gelecek ve ekrandan sağa/sola sinyal lambasının kaybolduğunu göreceğiz. Sinyal kolunda meydana gelen her hangi bir arıza sebebi ile sağa/sola sinyal lambası yanmaya devam ediyorsa manuel olarak kapatmamız gerekiyor.

Kaynak: reelbilgi

İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. Emrah - -

    Tofaş sinyal üstündeki işaretlerinin anlamı nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir